Hoe richt u een kleine keuken  in? - Alterego Design

In dit artikel geven we u tal van leuke ideeën en tips om uw kleine keuken in te richten. Voorraadkasten, een eethoek, een keukenmachine ... We proberen om alles een plekje te geven! Jessica Van Wambeke, onze interieurdeskundige, geeft u in dit artikel enkele leuke tips zodat u elke kubieke centimeter in uw woning optimaal kunt gebruiken.

Daar gaan we!

"We vertrekken in dit artikel van keukens van 9, 8 en 7 m2, of zelfs minder. Dergelijke keukens komen vaak voor in studio's of appartementen in het centrum van een stad. Een keuken moet vooral functioneel zijn maar ook aangenaam en gezellig", aldus Jessica.

Eerst en vooral gaan we kasten en lades leegmaken voordat we de inrichting onder handen nemen. Niet bepaald de meest leuke fase maar het is wel belangrijk om alles in dozen te stoppen. Echt alles? Neen ... Jessica legt ui: "Zoals iedereen weet is plaatsindeling de grootste uitdaging in een kleine keuken. Het is belangrijk dat u enkel het meest noodzakelijke overhoudt en afstand neemt van de rest."

Vat de koe bij de horens en blijf eerlijk met uzelf. Die kruiden die u vier jaar geleden uit Jamaica hebt meegebracht en nooit hebt geopend; de decoratieve eierdopjes die u nooit gebruikt; het geglazuurde en gebarsten extra servies; de messen van op het werk die per ongeluk in uw keuken zijn beland; de 50 theezakjes die elk in hun doosje liggen te drogen; de vaatdoeken die u van uw schoonmoeder leende; de plastic potjes zonder deksels; de spullen "voor het geval dat" en "je weet maar nooit". .. Sorteren, groeperen, terugsturen, weggeven of weggooien!

Gelukt? Dan kan nu het plezier beginnen!

Kleine lange keukens

Kleine lange keukens - Alterego Design

Onze interieurdeskundige gaat voort: "Het tweede punt waar u rekening mee moet houden is de aanvoer van natuurlijk licht. Vooral in kleine keukens kan licht een grote uitdaging zijn. Soms is het zelfs een goede keuze om een kast die te dicht bij een raam staat weg te halen om meer licht te krijgen. Een kleine aanpassing met grote voordelen. Vooral in lange keukens."

Grote keukentoestellen bergen we op, net als die grote keukenmachine die de helft van het werkblad inneemt. We kiezen voor één groene plant die we erg leuk vinden. Op het aanrecht staan enkel de meest essentiële dingen die u elke dag gebruikt, zoal een thee-/koffiepot, enz.

Voor de decoratie raadt Jessica het volgende aan: "Probeer het zo sober mogelijk te houden, met natuurlijke en lichte tinten, en doe de kasten dicht om visuele vervuiling tegen te gaan. Vervolgens kunnen we het geheel wat opvrolijken met een flashy koelkast, goudkleurige kranen, een design koffiezetapparaat, enz. Een kille ruimte kunnen we dan weer wat gezelliger maken met een mooie hanglamp, zoals onze PENDUL met koperkleurige bollen, of een onderhoudsvriendelijk lang tapijt."

We gaan verder met twee leuke trucjes die we van het beroemde tiny houses-concept hebben gestolen: "Om het oppervlak van een klein werkblad te vergroten kunt u, bijvoorbeeld, een grote houten snijplank op het aanrecht zetten. En als u op zoek bent naar een eethoekje voor drukke ochtenden kunt u kiezen voor een uitschuifbare tafel aan de tegenoverliggende muur. Hier zet u dan één of twee leuke opvouwbare stoeltjes bij, zoals onze SLAG". U kunt het tafeltje ook gebruiken als werkblad als u uw meest verfijnde gerechten aan het maken bent. Handig toch?

Een L-vormige kleine keuken

Een L-vormige kleine keuken - Alterego Design

In een L-vormige keuken met een raam is de verleiding groot om de lange muur vol te zetten met kasten en het werkblad te verlengen. Toch raden we u aan om voor een andere oplossing te kiezen.

"In dit geval", zegt Jessica, "maken we optimaal gebruik van dit natuurlijke licht door het meest gebruikte deel van de keuken, meestal het aanrecht, onder het raam te plaatsen. Op die manier kunt u genieten van het mooie uitzicht in plaats van het de rug toe te keren. Deze keuze geeft overigens heel wat diepgang aan de ruimte. Zoals in de vorige keuken zetten we op het aanrecht enkel de spullen die we dagelijks gebruiken. Voor het meubilair kiezen we voor wit of lichte kleuren.

Geef de spatwand een decoratief accent om uw persoonlijkheid te weerspiegelen. Kies voor klassieke en functionele keramische tegels, elegante en artistieke mozaïeken, rustgevende en authentieke steen, licht en design glas of hoogwaardig en tijdloos marmer ...

Met deze opstelling kunt u ook een groot deel van de muur leeg houden. Als u de keuken nog niet overladen hebt met kleurige meubels een ietsje te originele spatwand, kunt u kiezen voor enkele kaders met inspirerende foto's/afbeeldingen die mooie herinneringen opwekken. Hang ook een spiegel op om het natuurlijke licht verder in de ruimte te laten schijnen.

Om een echte leefruimte te maken, plaatst u keuken meubelen. Een kleine tafel, rond of vierkant, in een hoek of tegen de muur, en twee, drie of vier stoelen, afhankelijk van de beschikbare ruimte. In keukens met koperkleurig kraanwerk of een koperkleurige spatwand zorgen de bistrotafel BATIGNOL en de stoelen RADIO voor een bijzonder chique en elegante Parijse look. In een rustgevende keuken in Scandinavische stijl kiest u voor een hoge tafel zoals de GALLINA en onze barkrukken LEONARDO om een heldere en lichte sfeer te creëren. In een moderne en design keuken kiest u voor de hoge tafel ORTOS en onze barkrukken CASA voor een prachtig minimalistisch geheel", aldus Jessica.

En om uw keuken er nog wat verfijnder te laten uitzien, hangt u een mooie hanglamp boven de eethoek. De lamp is een decoratieve meerwaarde die uw persoonlijkheid in de verf zet. Kies voor ASPIRINA voor een authentieke en rustgevende sfeer; LISA voor wat extra karakter; SHED voor een ronduit industriële stijl of BILBO voor een moderne en esthetische look.

Een kleine U-vormige keuken

Een kleine U-vormige keuken - Alterego Design

Het is best wel een uitdaging om kleine U-vormige keukens in te richten. Ze zien er visueel erg druk uit en geven u weinig plaats om tussen de twee werkbladen te bewegen.

Dit zijn de oplossingen die Jessica u aanreikt: "Het beste is om één deel van de keuken op te trekken naar een andere leefruimte. Om niet al te veel last te hebben van lawaai of geuren, kunt u kiezen voor een glaspartij, die licht binnenlaat en een ruim zicht biedt, maar wel als afscheiding fungeert. Als dat niet lukt, proberen we de ruimte minder druk te maken. Kies bijvoorbeeld voor lage meubels in plaats van grote wandkasten boven- en onderaan."

Dus nogmaals, ga uw keuken niet te veel decoreren om een zekere visuele lichtheid te bewaren. Kies bijvoorbeeld voor lichte kasten en muren maar voor een zwart of donker houten werkblad. Of ga omgekeerd te werk: kies voor zwarte kasten met een spatwand en een werkblad in een lichte en heldere kleur.

Jessica gaat voort: "Vergeet mijn vorige tips als u een originele eethoek in een U-vormige keuken wilt installeren. Maak de ruimte onder het raam vrij en schuif een bankje/opbergkoffer op wieltjes onder een deel van het werkblad. Zo kunt u tijdens uw maaltijd rustig gaan zitten met zicht op het raam en profiteert u optimaal van de beschikbare opbergruimte."

Jessica: "En als u voldoende plaats hebt voor potten en pannen kunt u kiezen voor barkrukken om onder het aanrecht te schuiven als u klaar bent met uw maaltijd. Onze krukjes LENO, van doorschijnende kunststof, of BABYLOS, in een verfijnd ontwerp, zijn twee uitstekende keuze om de harmonie in de ruimte te bewaren."

"Klein is schattig", klopt, maar toch.

Een keuken moet vooral functioneel en aangenaam zijn.

Met deze ideeën gaat u dol zijn op uw kleine keuken waarin u al uw benodigdheden binnen handbereik hebt. Door overbodige producten en gebruiksvoorwerpen weg te doen, en de tijd te nemen om uw kasten zorgvuldig te organiseren, zult u al gauw merken dat u veel meer kunt doen met minder.

Om nog verder te gaan en nog enkele kubieke centimeter te winnen, kunt u overwegen om de draairichting van uw koelkastdeur om te keren, uw specerijen op te bergen in kleine, gelabelde potjes van dezelfde grootte en onze interieurspecialisten om advies vragen als u onze winkel bezoekt!