Maak kennis met Japandi - Foto 1 - Alterego Design

Mijn eerste kenmerk is een Scandinavische manier van leven waarin welzijn voorop staat. Mijn tweede kenmerk is een uitgesproken smaak voor functionaliteit en minimalisme uit het Oosten. In totaal vorm ik een slimme mix van materialen, kleuren en vormen die een revolutie in de wereld van de binnenhuisarchitectuur ontketenen. Ik ben ... de Japandi-stijl uiteraard! Tussen de tijdloze elegantie van Japan en de cocooning-stijl van Scandinavië, is deze nieuwe trend aan een ongeziene opmars bezig. Julien, grafisch ontwerper bij Alterego Design, legt in dit artikel uit hoe u een gezellige, zen en functionele sfeer kunt creëren door een paar eenvoudige principes te volgen. Volg zijn tips!

Voorwoord

Julien legt uit: " De Japandi-stijl is de samensmelting van Scandinavische hygge en Japanse wabi-sabi. Hygge is de behaaglijkheid van warme sokken op een koude ochtend, een warme koffie tijdens een wandeling door de straat, een diner bij kaarslicht met vrienden, een minuut mediteren voor het slapengaan, een dik donsdeken om onder te schuilen, enz. Wabi-sabi draait rond de schoonheid van bescheiden, nederige en onvolmaakte dingen, de rijkdom in het waarderen van het verstrijken van de tijd ... Eigenlijk is het best wel een ingewikkeld concept om uit te leggen! "

Beide stijlen vertrekken echter wel van dezelfde uitgangspunten: aandacht voor gepatineerde materialen, de kleine dagelijkse genoegens en het plezier van eenvoudige dingen. "Het is een filosofie, een levensstijl, die met name tot uiting komt in de binnenhuisinrichting", voegt Julien eraan toe.

Principe 1: Nobele materialen

Maak kennis met Japandi - Foto 2 - Alterego Design

Japandi staat voor duurzaamheid en authenticiteit. "Geen melamine, geen plastic ... alleen maar natuurlijke dingen! Hardhout, hoofdzakelijk in lichte tinten, leder, klei, marmer, sisal, linnen, katoen, wol. Japandi staat voor een minimalistische en tijdloze manier van leven. De meubels in deze stijl zijn dan ook ontworpen om lang mee te gaan. De stijl druist echt in tegen de consumptiemaatschappij. We waarderen de duurzaamheid van het voorwerp, zelfs in zijn gebreken, en de warmte van de herinnering."

"Het is dan ook geen probleem om thee te drinken uit een kopje met wat barstjes", glimlacht Julien. "Integendeel, we nemen de tijd om terug te denken aan onze grootmoeder die het servies aan ons doorgaf, en ook aan de smaak van de madeleines die ze elke woensdag voor het vieruurtje maakte." Japan heeft er zelfs een term voor: de Kintsugi, oftewel de kunst om Japans keramiek met goud te repareren, oftewel de kunst om dingen veerkrachtig te maken.

Authentieke meubels zijn wel vaak duurder in aankoop. Ze slijten wel maar raken minder snel uit de mode, zodat je op de lange termijn geld bespaart. Onze vlinderstoel 'FOX' staat bijvoorbeeld de eerste jaren geweldig in uw woonkamer, voordat hij naar de babykamer verhuist, om slaapliedjes en verhaaltjes voor het slapengaan op te luisteren.

Principe 2: Functionele meubels

Maak kennis met Japandi - Foto 3 - Alterego Design

Julien gaat verder: "Meubels moeten functioneel zijn. Geen gadgets, geen nutteloze of vluchtige dingen. We sorteren door de leegte. Weg met al die vakantiesouvenirs op uw commode, weg met overvolle manden met allerlei voorwerpen, weg met de stapel ongelezen tijdschriften in uw boekenkast. Het zoeken naar eenvoud is een groot gemeenschappelijk punt tussen de twee stijlen. De kunst is op zoek te gaan naar een decoratief element dat u echt mooi vindt en dat u vervolgens in de kijker zet. We richten ons op kwaliteit in plaats van kwantiteit."

Het wordt ook allemaal wat gezelliger en leuker als we niet om de haverklap naar nieuwe decoratie moeten zoeken, niet? In de woonkamer komt de stijl tot leven met een meubel met gesloten deuren waarin u al uw dagelijkse spullen in kunt opbergen. In de keuken kiezen we voor een set met scherpe messen. In de badkamer voor een verwarmd handdoekenrek. In de inkomhal voor een consoletafel met lades waarin u uw sleutels kunt opbergen, zodat ze altijd op dezelfde plaats terug te vinden zijn.

" De eenvoud zorgt voor een sneeuwbaleffect. Door weinig dingen te bezitten en ze altijd op hun plaats te leggen, maak je je geest leeg." Door niet meer naar uw sleutels te zoeken, komt u steeds op tijd en raakt u niet gefrustreerd. Keukengerei stapelen we niet op in de gootsteen. In de badkamer is altijd een droge handdoek bij de hand. Zen en georganiseerd spaart u hier en daar een paar kostbare minuten, om rustig uw ochtendkoffie te drinken, uw kinderen te knuffelen of de laatste bladzijden te lezen van de thriller die u op het puntje van uw stoel houdt.

Principe 3: Textuur

Maak kennis met Japandi - Foto 4 - Alterego Design

" Eerder textuur dan kleur", voegt Julien toe. " De Japandi-stijl is gebaseerd op neutrale, harmonieuze en natuurlijke tinten. Voor een keer valt niets op, springt niets in het oog, en dat is net goed! We spelen met de zachtheid van wit, beige, crème en zeer bleke aardetinten. Dit wordt gecontrasteerd met donkerder hout, leder en zwarte keramische elementen. Combineren doen we met witte katoenen of lichte linnen gordijnen om zoveel mogelijk natuurlijk licht in alle kamers binnen te laten, ook in de slaapkamer. Om het geheel af te maken, kiezen we voor een Japanse lamp van origamipapier of een Scandinavische hanglamp van riet."

"Op het vlak van textuur komt de stijl wel creatief uit de hoek. Als wit op de muur u echt afschrikt, kunt u bijvoorbeeld wit structuurbehang gebruiken als hoofdeinde, om een scheiding te maken in een grote ruimte of aan het hoofdgedeelte van uw woonkamer. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor motieven in imitatieleer of marmer. Perfect om het wat gezelliger te maken of om uw interieur discreet te personaliseren." Vergeet echter niet dat minimalisme de sleutel blijft om van deze stijl een succes te maken.

Eenvoudiger nog, en aansluitend op hygge, zou u een langharig tapijt onder de salontafel in de woonkamer kunnen leggen. Of twee tapijten, een in wol en een in sisal, voor een origineel visueel en zintuiglijk effect. Waarom kiest u niet voor enkele kussens van gekrulde schapenvacht? Of een krukje van massief hout, zoals ons model STOLY? Of misschien een plaid van dik gebreid tricot? Of waarom zet u uw loungefauteuil van craqueléleer niet in de kijker? Of waarom lijst u geen stukje jute in? U kiest, met minimalisme in het achterhoofd. Net als Amélie Poulain betrapt u zichzelf er misschien op dat u uw kussen aan het strelen bent, terwijl u praat of met een vinger de scheurtjes in het leer volgt.

Principe 4: Ruimte

Maak kennis met Japandi - Foto 5 - Alterego Design

Een ander kenmerk van de Japandi-stijl is dat de meubels bijzonder laag zijn. Lange, lage kasten krijgen de voorkeur op hoge kasten. Werkoppervlakken zijn overzichtelijk en opgeruimd. Leeshoekjes zijn ingericht op de vloer. De bedden hebben korte poten of helemaal geen poten. De muren zijn bijna volledig kaal, enz. Alles wordt gedaan om een gevoel van leegte, welzijn en ontspanning te creëren. Alles nodigt uit om te gaan zitten.

Julien vult aan: "De ruimte, de leegte, is een deel van het concept. Het zorgt voor rust en kalmte, een contrast met de drukte in ons leven, de rinkelende telefoons, de files, mensen die elkaar voor de voet lopen, ... Stel u voor dat u thuiskomt en rust, ruimte en stilte vindt. Japandi staat ook voor rust."

Concreet voorbeeld: De slaapkamer

Maak kennis met Japandi - Foto 6 - Alterego Design

In de slaapkamer kiezen we bijvoorbeeld voor katoenen beddengoed met textuur, een bedbodem van natuurlijk hout, planken van schuurhout, rieten kleerhangers, een paar interessante gebonden boeken, lange gordijnen van de vloer tot het plafond, een leren leesstoel, een grote staande spiegel en zoveel mogelijk licht. De verschillende tinten hout flatteren het witte textiel en de spiegel weerkaatst het zonlicht waar de kamer in baadt. Perfect om vol energie aan de dag te beginnen!

Concreet voorbeeld: De woonkamer

Maak kennis met Japandi - Foto 7 - Alterego Design

In de woonkamer trekt een grote stoffen hoekbank alle aandacht naar zich toe. Hij is de blikvanger van de ruimte. We werken af met twee grote kaders met natuurlijke illustraties of een biologisch katoenen wandtapijt met print. Verder kiezen we voor een rond of ovalen salontafeltje en enkele kaarsen. Een tapijt van sisal. En tot slot een mooie groene en weelderige plant.

Concreet voorbeeld: De keuken

Maak kennis met Japandi - Foto 8 - Alterego Design

In de keuken zorgen we voor een leeg werkblad. Weg met potten voor spatels en ander keukengerei. Weg met die keukenrobot. Gedaan met die stickers op de koelkast! Alles wat overblijft is een fruitschaal, een snijplank van bamboe en een set fijngeslepen messen. Gebruik uw mooiste servies. Verstop de afwasspons. Berg die kruidenpotjes op. De hoeveelheid rust meet je in het aantal opgeruimde kubieke centimeters.

Het is een geslaagd huwelijk en de voordelen van de Japandi-stijl zijn ontelbaar. Het enige nadeel is dat u uw woning vaak helemaal opnieuw moet organiseren. Lijkt dit voor u een onoverkomelijke uitdaging? Bezoek uw dichtstbijzijnde Alterego Design-winkel voor persoonlijk advies van onze experts. Adem ondertussen rustig in en uit. In en uit ... Laat u inspireren ...