Gezellige slaapkamer - Foto 1 - Alterego Design

In dit artikel vind je alle tips en decoratie-ideeën om een echte cocon, een oase van rust en welzijn, in je slaapkamer te creëren. Jessica van Wembeke, de interieurexperte van Alterego Design, begeleidt je stap voor stap en geeft jeu tal van praktische tips voor een harmonieus en rustgevend interieur.

Het belang van een goede nachtrust

Een goede nachtrust heeft een directe invloed op de stemming, het enthousiasme, het logisch denken, het geheugen, de stressbeheersing, de concentratie, het nemen van beslissingen, het energiegehalte en het lichaam in het algemeen ... Een goede nachtrust is dan ook van cruciaal belang.

Volksgezondheidscampagnes herinneren ons voortdurend aan de dingen die we moeten doen: vroeg naar bed gaan, 's avonds beeldschermen vermijden, technologie uit de slaapkamer laten, overdag meer bewegen, licht eten, een paar bladzijden lezen, voor de juiste temperatuur zorgen, enz. Alterego Design wil je graag helpen om heerlijk te slapen door je advies te geven over hoe je een rustgevende slaapkamer kunt inrichten.

Jessica zet de toon: "Ken je dat gevoel van verwachting als je je klaarmaakt om te gaan slapen? Als je je zachte bed ziet vanuit de gang, of als je langs de slaapkamerdeur loopt? Als je snel je pyjama aantrekt om onder de wol te kruipen? En die paar seconden dat je in een koud bed stapt, voordat de lakens opgewarmd zijn? »

Rustgevende kleuren aan de muur

Gezellige slaapkamer - Foto 2 - Alterego Design

Eerst en vooral moet je je slaapkamer mooi vinden. Het heeft geen zin om voor een 'trendy' inrichting te gaan als dat echt niets voor jou is. Jessica gaat verder: "Algemeen genomen zit je met pastelkleuren steeds goed. Blauw, watergroen, mauve, lichtroze ... Kies voor poederachtige, kalmerende tinten om te combineren met aardsere natuurlijke accenten van beige, taupe, grijs, enz. Of kies gewoon voor verschillende tinten wit."

"Zie je daarentegen liever sobere, dichte en diepe tinten, en is je slaapkamer relatief groot, ga dan voor blauwgrijs, antracietgrijs, chocoladebruin of zwart. Met een matte afwerking weerkaatsen deze kleuren het natuurlijke licht niet. Ze zorgen ervoor dat je 's morgens lang kunt uitslapen en van een goede nachtrust kunt genieten. Sobere tinten zijn intiemer, meer ingetogen ... Ze laten witte linnen lakens, tapijten van schapenvacht, gloeilampen ... mooi tot hun recht komen. Het is een gewaagde maar vaak lonende keuze."

Voor twijfelaars is er ook een zeer geslaagde esthetische oplossing: de combinatie van licht en donker. Verdeel de muur in tweeën om een scheiding te creëren, ongeveer ter hoogte van het hoofdeinde. Kies twee tinten die elkaar aanvullen. Schilder het bovenste deel licht en het onderste deel donker. Het contrast tussen licht en donker zorgt voor een nieuw evenwicht. Het geeft de kamer meer karakter, versterkt de helderheid van het pastel en zet het centrale element van de kamer, het bed, in de kijker.

Warme materialen op de vloer

Jessica gaat verder: "Op de vloer kies ik steeds voor massief hardhout. De warmte, stabiliteit en authenticiteit maken van dit materiaal mijn eerste keuze. In de lengte geplaatste houten latten, die diepte creëren en de blik naar het bed leiden, geven al zin om te gaan slapen. Bovendien past hout gemakkelijk in verschillende inrichtingen zoals landelijk, Scandinavisch, boho of vintage."

"Maar", nuanceert ze "dat is niet alles. Tegenwoordig zijn er prachtige houtimitaties van vinyl of steen die betaalbaarder zijn en beter bestand zijn tegen stoten, vlekken, verkleuring door uv-stralen en natuurlijke slijtage. En tapijt, dat een voorzichtige comeback lijkt te maken, wordt nog steeds gewaardeerd om zijn onmiskenbare zachtheid en intieme, rustgevende gevoel." Tapijt blijft een interessante voordelige keuze voor wie regelmatig onderhoud niet schuwt.

En dan is er bijvoorbeeld ook nog kurk: gemakkelijk te leggen, zacht onder de voeten, natuurlijk én milieuvriendelijk. Het wordt gewaardeerd om zijn warmte- en geluidsisolerende eigenschappen. Gewaxt beton is mineraler en ruwer? De rustgevende uitstraling is geschikt voor ontspannende, moderne en minimalistische inrichtingen.

Een vederzacht bed

Gezellige slaapkamer - Foto 3 - Alterego Design

Het bed pronkt n het midden van de kamer, het is het centrale element. Door een bed op poten te kiezen, zorg je voor hoogte en diepgang. Je slaapkamer is een heiligdom gewijd aan je slaap. Samen met een groot dekbed, kussens in verschillende vormen, een grof gebreide plaid en een tapijt van imitatieschapenhaar, nodigt je bed uit tot een lange en rustgevende nacht.

Aan beide zijden van je bed plaats je een nachtkastje. Houd het bescheiden en discreet zodat ze niet te veel aandacht trekken. Ze dienen als aanvulling op het bed en om structuur aan de ruimte te geven. Op die kastjes zet je een lampje om elke avond wat te lezen, voordat je naar dromenland gaat. Niets nieuws op het vlak van beddengoed: natuurlijke materialen zijn in de mode. Kies voor linnen of katoenen lakens, ze zijn koel in de zomer, warm in de winter en comfortabel in alle seizoenen. Leg er enkele zachte kussens bij, aangepast aan je inrichting.

"Een hoofdeinde mag ook niet ontbreken!", vertelt Jessica enthousiast. "Het hoofdeinde moet de aandacht trekken. Het is gewatteerd en omhullend, zoals ons model TIESTO. Het geeft echter gewicht en stabiliteit aan het bed en creëert de illusie van een knus nestje. Je kunt ook werken met grote kamerschermen die gedeeltelijk over het bed sluiten. Of kies voor een soepele en luchtige klamboe. Het idee is dat je werk maakt van een cocon die uitsluitend gewijd is aan de geneugten van de slaap, alsof het bed er door de droomfee persoonlijk is neergezet."

Spelen met licht

Gezellige slaapkamer - Foto 4 - Alterego Design

Slaap je in volledige duisternis of zie je graag de dageraad aan de horizon? In beide gevallen is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan licht. Sommige mensen hebben nood aan verduisterende rolgordijnen (intelligent en op afstand bediend), naast gordijnen met een esthetische functie. Voor anderen zijn panelen van witte mousseline dan weer meer dan voldoende om de felste zonnestralen te filteren. De simpele handeling van het sluiten van je gordijnen vertelt je hersenen overigens dat je op het punt staat te gaan slapen.

"In een minimalistische, eenkleurige inrichting kun je bijvoorbeeld de nadruk leggen op het design van de nachtlampjes. Door hun vorm of de originaliteit van de gloeilamp kunnen ze mooi opvallen. Als er aan de zijkanten te weinig ruimte is, kies je voor een of meerdere hanglampen om de hoogte van het plafond te doorbreken en de coconlook te versterken."

Handige opbergmogelijkheden

Gezellige slaapkamer - Foto 5 - Alterego Design

Heb je genoeg van die oude stoel vol "gedragen maar schone" kleren? Opruimen is een andere tip om je slaapkamer gezellig te maken en volledig te kunnen ontspannen! Bespaar jezelf onnodige irritatie aan het eind van de dag wanneer je geconfronteerd wordt met wasgoed op de vloer, rondslingerende boeken en spullen die niet op hun plaats liggen. Vergroot het aantal opbergmogelijkheden.

Kies een ladekast of een kleerkast waar al je kleren in passen. Schuif lades onder het bed voor skikleding en je vilten mutsen. Kies voor een hoofdeinde met ingebouwde opbergruimte voor je bril, tijdschriften, dagboek, oordopjes en warmwaterkruik. Werk met een grote spiegel met haakjes aan de achterkant voor je kamerjas, pyjama en badjas. Zorg tenslotte voor een of meer opbergdozen aan het voeteneind van het bed. Leg hier je mooie plaids en kussens in om ze tegen stof te beschermen.

Subtiele decoratie

Jessica legt uit: "Voor een keer raad ik een minimalistische inrichting ten zeerste aan. Niets mag de schijnwerpers van je bed stelen. Kies een paar dingen die je echt mooi vindt om je slaapkamer persoonlijk te maken. Fotolijsten die goede herinneringen oproepen, een elegant beeldhouwwerk, een antieke spiegel, een vintage kist, een kleine boekenkast ... Creëer een intieme ruimte waarin je je goed voelt."

En aan het voeteneinde van je bed mag een vloerkleed niet ontbreken! Kies voor zacht, groot of zelfs heel groot! Voor de rest vertrouwen we op jou: een dromenvanger van macramé, een kunstwerk, een boeket verse bloemen, een zuiverende groene plant, een kostbaar juwelenkistje, een design leesstoel met voetensteun ...

Door van je slaapkamer ene plaats van rust en welzijn te maken, verhoog je je kansen om in een mum van tijd naar dromenland te gaan. En door beter te slapen, heb je meer energie voor de rest van je huis!