Hoe decoreer ik mijn kersttafel? - Foto 1 - Alterego Design

De temperaturen dalen, de sneeuwvlokjes laten nog even op zich wachten en de huizen zijn gehuld in kleurrijke lichtjes. Het is EINDELIJK Kerstmis! In dit artikel presenteert Alterego Design u verschillende manieren om uw tafel te decoreren voor een onvergetelijke kerstavond. Sébastien Ory, onze art en graphics manager, presenteert vier versies van de traditionele tafel: klassiek, natuurlijk, intiem en ... nog een leuke verrassing aan het einde van dit artikel!

Luxueus klassiek

Hoe decoreer ik mijn kersttafel? - Foto 2 - Alterego Design

Wanneer we het over het kerstdiner hebben, denken we aan een overvloed van heerlijk ruikende en smakelijke gerechten in het midden van de feesttafel: toasthapjes, verse voorgerechten, bosbessenjam, een kerststol met chocolade ... We denken ook aan kaarsen, muziek, warmte en de vreugde van het delen van een moment in goed gezelschap. Het is een feest dat, toegegeven, een aantal echte tradities heeft.

Over de klassieke versie van de feesttafel vertelt Sébastien het volgende: "Dit jaar blijven we trouw aan de echte kersttradities. We blijven bij het winnende trio van groen, rood en wit. Dat doen we met een groot wit tafelkleed van een dikke stof, schitterende witte borden met, waarom niet, een goudkleurige rand, goudkleurig bestek, mooi bewerkte doorzichtige glazen op voet en vakkundig gevouwen rode stoffen servetten. In het midden van de eettafel, een paar rode of witte kaarsen in lantaarns , dennentakken, dennenappels ... We proberen chic en subtiel te blijven en storten ons niet in het cliché van overdaad."

Om die klassieke versie een persoonlijk tintje te geven en uw gasten te verrassen, kunt u een paar takjes rozemarijn of dikke zelfgemaakte speculaas tussen de sparrentakken steken om een echt aromatisch en gastronomisch boeket te creëren. Leg de naamkaartjes naast de glazen, zodat iedereen gemakkelijk zijn plaats kan vinden. Hierdoor zit iedereen snel aan tafel waardoor de gerechten op het juiste moment opgediend kunnen worden. Zet een hoge kruk aan het einde van de tafel voor de champagne-emmer of zet er de indrukwekkende kandelaar van je grootmoeder om de hele ruimte te verlichten en samen herinneringen op te halen aan Kerstmis.

"Als de eettafel niet breed genoeg is om al het servies en een middenstuk te plaatsen, kunt u kiezen voor een meer verspreide decoratie met gedroogde sinaasappel- of bloedsinaasappelschijfjes, noten en hulstbladeren", vervolgt hij. Klassiek, dus, maar elegant.

Puur natuur

Hoe decoreer ik mijn kersttafel? - Foto 3 - Alterego Design

Natuurlijke decoratie is dit jaar erg trendy en vindt zelfs op de feesttafel haar plek. Deze authentieke en mooie decoratie valt bij heel wat mensen in de smaak. Sébastien legt uit: "Deze stijl begint met enkel eenvoudige basisprincipes. De nadruk ligt op ruwe materialen, op kwaliteit in plaats van kwantiteit, en op de harmonie van de ruimte. Het is een subtiele combinatie van grote zorgvuldigheid en soberheid."

Sébastien gaat voort: "Het centrale element is natuurlijk de houten tafel, ruw, verweerd, massief en levendig zoals onze ALEXANDRA eettafel van eikenhout. Geen tafellakens hier, de tafel trekt de aandacht. Op de tafel zet u witte, taupe of ecru borden. Het servies mag in een andere stijl zijn, zolang het maar in dezelfde kleurenreeks blijft. Maak een zorgvuldige keuze, want de subtiliteit van de stijl zit in het materiaal. Stoffen servetten mogen uiteraard niet ontbreken. Het liefst in katoen." In tweeën gevouwen en onder de borden geschoven; in vieren gevouwen en op de borden gelegd; achteloos gevouwen tussen de borden van het hoofdgerecht en het voorgerecht; opgerold en naast het bestek gelegd ... De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Kies niet voor origami, niets te ingewikkeld. Houd het simpel.

Qua decoratie zijn er twee opvattingen.

  • De overvloedige tafeldecoratie: "Hier komt de natuur kijken! In het midden van de tafel spelen we met texturen, geuren en materialen ... rustiek en natuurlijk, uiteraard. Witte kaarsen, middenstukken in jute, katoen of linnen, marmeren kandelaars. Dennentakken, dennenappels, mos en korstmos, noem maar op. De enige overvloed die hier is toegestaan, is een overvloed aan natuur. De takken zijn in elkaar verstrengeld en kunnen zelfs op de vloer terechtkomen, zoals een tafelkleed dat zou doen."

  • De minimalistische tafeldecoratie: "Less is more. We kiezen de mooiste takken of zelfs dé mooiste tak. In plaats van dennentakken kunt u ook kiezen voor de eucalyptus, erg gewaardeerd vanwege de verfrissende geur die het verspreidt. In dezelfde geest geven we de voorkeur aan kaarsen van sojawas. Er zijn zelfs kaarsen met een knisperend lont om de warmte van een houtvuur na te bootsen. Zet er twee of drie op een houten onderlegger. Precies de juiste hoeveelheid."

Een intieme sfeer

Hoe decoreer ik mijn kersttafel? - Foto 4 - Alterego Design

Bereidt u de kerstavond voor waar u altijd stiekem van gedroomd hebt? Alleen jullie twee, als geliefden, in een rustige en gezellige sfeer. Glitter op de tafel en in uw ogen. Het is een kans om uzelf te verwennen en in de watten te leggen.

"Een kerst voor twee," stelt Sébastien voor, "kan ook gerust in de woonkamer!" Een zachte sofa, een dik dekentje, een langpolig tapijt, kaarsen en slingers, een versierd salontafeltje, achtergrondmuziek ... Een kerstfilm of een open haard. Kleine schotels, een veelheid aan zakouskis, bladerdeeghapjes, toastjes, broodjes, hapjes. En dan bubbels! "Om de woonkamer te versieren en in de feeststemming te komen, kunt u kiezen voor een langpolig tapijt in de trant van ons TISSO-assortiment, een plaid van imitatieschapenvacht en enkele kussens. Op de salontafel zet u een bloemstuk met hulstbessen, sparrentakken of met kruidnagels bezaaide sinaasappels. Kaarsen mogen natuurlijk ook niet ontbreken. En een mooie krans. Aan het eind van de tafel zet u ons STOLY krukje, voor de ijsemmer, flessen massageolie of een boeket van helleborussen, rozenbottels en groene takken", aldus Sébastien.

Voor het servies profiteert u van dit luxueuze moment met uw geliefde om uw beste koperservies uit de kast te halen. Borden met gehamerde randen, verfijnd bestek, prachtig afgewerkte dienbladen. De warme kleur van het koper past perfect bij de diepe tint van het harsachtige groen en het zachte licht van de dansende vlammen. "Om een heel gezellige ruimte te creëren, zoals een diner onder een sterrenhemel zijn enkele geweven slingers ook een goed idee." De avond belooft magisch te worden.

De verrassing

Hoe decoreer ik mijn kersttafel? - Foto 5 - Alterego Design

Het vierde idee is onze verrassing van de dag: een kerstreceptie in de openlucht! U wilt uw vrienden en familie ontvangen maar hebt niet genoeg plek in huis? Richt een plekje in op uw terras, in de tuin, op de binnenplaats, in een plaatselijk park, onder een prieeltje of onder een carport! Een echt kerstmarktgevoel verzekerd!

Kies voor bijzettafeltjes, hoge krukjes, een gaskachel, lampen op zonne-energie, een kleine luidspreker en een goede afspeellijst. Als het koud is, biedt u uw gasten een plaid, een dekentje, warmwaterkruiken en een klein kacheltje aan. En om de winterkaart helemaal uit te spelen: maak borrelglaasjes van ijs voor de oudere gasten, en marshmallowspiesjes voor de jongsten. Iedereen zal zich het feest nog lang herinneren!

De feestdagen zijn een tijd om momenten te delen met geliefden. Het maakt niet uit wat de formule is, wat er op de menukaart staat of welke decoratie u kiest. Kerstmis is een dennentak, opgepikt tijdens een wandeling in het bos als middelpunt. Of een gevulde aardappel in de oven. Het is een glas heerlijke bubbels en tal van momenten met de slappe lach. Het is wat u er van wilt maken. En als u het zelf doet, kunt u de bal niet misslaan!

Alterego Design wenst u prachtige feestdagen en kijkt ernaar uit u in 2022 te zien voor nieuwe decoratietips!