Hoe kies ik de juiste keukentafel? - Alterego Design

Deze week een unieke ontmoeting tussen Pietro Provenzani, uw vertrouwde gezicht van Alterego Design, en Annick Van Houtem, een interieurarchitecte uit Verviers, gespecialiseerd in keukens op maat en het gezicht van Ubiquistyle. In dit artikel geven deze experten u enkele tips voor uw interieur en vertellen ze u hoe u de perfecte keukentafel kunt kiezen.

Samen sta je sterker

Ubiquistyle en Alterego Design hebben de goede gewoonte om hun krachten te bundelen. Hierdoor bieden ze innoverende en concrete oplossingen op maat aan hun klanten. Pietro begint: « Annick van Houtem is vandaag een referentie op het vlak van ingerichte keukens op maat. Ze biedt totaaloplossingen die rekening houden met de eisen en wensen van de klant. »

Annick legt uit: « Tijdens onze gesprekken kunnen we en project van a tot z uitwerken, van het plan tot de afwerking. De showroom van Alterego Design geeft klanten de kans om alle mogelijkheden met hun eigen ogen te zien, om de stoelen te proberen, om aan een tafel te gaan zitten, enz.»

Annick aan tafel

« Algemeen genomen voorzie je best een breedte van 60 cm per persoon, met nog 10 cm erbij voor het comfort. Voor een rechthoekige tafel van zes personen, met telkens twee personen aan weerszijden van de tafel en twee personen aan de uiteinden, geldt de berekening als volgt: (60x2) + 10 = 130 cm. Als uw keuken het toelaat, kiest u best voor een tafelblad met een breedte van 80 cm. In een kleinere ruimte is 75 cm ook geschikt, terwijl u in grotere ruimtes voor een breedte van 90, en zelfs 100 cm kunt kiezen. »

Concreet gezien hangt de ideale tafel af van de ruimte waarover u in uw keuken beschikt en de manier waarop u de tafel wilt gebruiken.

Annick vult aan: « Vergeet niet om een doorgang van ongeveer 90 cm rond de tafel en stoelen of krukjes te laten zodat u nog vlot door kunt lopen. En als de tafel bij een koelkast of oven staat, reken dan op 120 cm om niet de hele tijd te moeten opstaan. Soms is het aanpassen van de draairichting van een deur ook al voldoende om plaats te winnen. »

Rechthoekig, ovaal, vierkant of rond?

Gezellig ...

Annick vertelt verder: « De ronde tafel gaat hier met de overwinning lopen. Deze tafel staat garant voor gezellige momenten en iedereen is gelijk! Ze is bijzonder geschikt voor kleine gezinnen en als u enkele mensen over de vloer krijgt. Er kunnen gemakkelijk 4, 5 of 6 personen aan deze tafel plaatsnemen. Boven een diameter van 120 cm wordt de tafel wel erg groot. »

Het grote voordeel van een ronde tafel is dat iedereen gelijk is, net zoals bij koning Arthur en zijn ridders. Iedereen kan elkaar zien en met elkaar praten. Zo zijn er aan tafel geen groepjes meer. Bovendien steunt het tafelblad vaak op een centrale poot die voor meer plaats ter hoogte van de knieën zorgt.

Deze tafel wordt vaak gebruikt in familiekeukens of, in een kleiner formaat, aan de zijkant van een ruimte. Ze zorgt voor een gezellig eetplekje om te lunchen of een snelle hap te nemen.

Design eetafel - Foto 1 - Alterego Design

... en traditioneel ...

« De rechthoekige tafel is een echte klassieker, en terecht! Ze is de meest functionele keuze en perfect om in vierkante keukens te gebruiken. Vaak beschikt deze tafel over verlengstukken die u onder het blad kunt schuiven of in een kast kunt opbergen. De tafel biedt plek aan een groot aantal gasten en u kunt er heel wat gerechten op plaatsen. »

Pietro vult aan: « Deze tafel heeft tal van voordelen. Het rechthoekige model past bij heel wat stijlen en de keuze voor het ontwerp van de poten is haast onbeperkt. Laminaat, graniet, metaal, hout, glas, ... Er is werkelijk voor elke voorkeur en elk budget wat wils. »

Gezellig in de winter met een heerlijke raclette, landelijk met gedroogde bloemen, elegant met design stoelen of feestelijk voor een groot huwelijksfeest. En altijd in goed gezelschap!

Design eetafel - Foto 2 - Alterego Design Design eetafel - Foto 3 - Alterego Design Design eetafel - Foto 4 - Alterego Design

... of een beetje van beide

Daarnaast bestaan er ook vierkante, zeshoekige of ovale tafels. Ze komen wat minder vaak voor en zijn een soort van tussenoplossing.

« Ovale tafels hebben een originele vorm en vinden moeilijker hun plek in een interieur. Ze worden dan ook minder vaak gevraagd maar bieden wel dezelfde voordelen als rechthoekige tafels. De tafel heeft bovendien geen hoeken waardoor u er gemakkelijk omheen kunt bewegen. En dat is ook nog eens handig als u kleine kinderen in huis hebt », vertelt Annick.

« Vierkante tafels zijn bijzonder stijlvol maar nemen wel heel wat plaats in. Aan een vierkante tafel van 100x100 cm kunnen vier mensen plaatsnemen, terwijl een ronde tafel met een diameter van 120 cm plaats biedt aan zes personen. » Een goede keuze voor koppels zonder kinderen en gezinnen die beschikken over een eetkamer met een tweede, grotere tafel.

Nu nog het keukeneiland!

Het centraal keukeneiland is een compromis tussen het werkblad en de eettafel. Het is bijvoorbeeld te verkrijgen met of zonder gootsteen en groot fornuis. Rechthoekig, vierkant of in een hoekopstelling ... de mogelijkheden zijn eindeloos.

« Het keukeneiland zorgt ervoor dat u tijdens het koken ziet wat er in huis gebeurt en dat u een hapje kunt klaarmaken en tegelijk aan een gesprek kunt deelnemen. Sinds de opmars van het keukeneiland worden keukens steeds groter en steken ze eetkamers de loef af », vertelt Annick.

Design eetafel - Foto 5 - Alterego Design

En het materiaal?

Annick vertelt verder: « De trend van het moment is de combinatie tussen zwart en mat meubilair met hout en witte elementen. In de keuken werken we graag met 'warme' en onderhoudsvriendelijke materialen zoals laminaat, graniet, roestvrij staal. Hout heeft dan weer honingkleuren die mooi contrasteren met de grijstinten. Het resultaat is een mooie weerspiegeling van de Scandinavische stijl! »

Pietro vult aan: Als er niet met kleur gewerkt wordt, durven we met verschillende materialen te spelen. Een uitstekende keuze is een lange tafel met een rechthoekig blad van massief hout en een centraal onderstel van zwart geverfd hout, zoals onze ROBINSON tafel. Een keukeneiland kunt u bijvoorbeeld weer perfect aanvullen met krukken van doorzichtige kunststof, zoals onze LENO krukken. De FUSION ROUND ronde tafel is een uitstekende keuze voor een eethoekje en voldoet aan de drie elementen die Annick heeft vermeld. »

« Een tip. Zoals we eerder al eens vermeld hebben, heeft een keukenkruk liefst vier poten, om de stabiliteit te garanderen. Indien mogelijk kiest u best een kruk met een comfortabele rugleuning, maar zonder armleuningen, om gemakkelijker te kunnen bewegen », gaat Pietro verder. Raadpleeg deze uitgebreide gids om de perfecte kruk voor uw keuken te kiezen.

Design eetafel - Foto 6 - Alterego Design

En de inrichting?

Een tip van Annick: « Van nature hebben we de neiging om de keukentafel bij een raam te plaatsen om zoveel mogelijk van het daglicht te profiteren. We vinden het leuk als we aan tafel naar het landschap kunnen kijken, de zonsopgang- of ondergang kunnen bewonderen of gewoon van onze tuin kunnen genieten als we een kop koffie drinken. We proberen ook om de vrije doorgang te bewaren door de belangrijkste deuropeningen en de belangrijkste passages vrij te laten. »

Annick vult aan: « In een kleine ruimte zetten we alle meubels aan één kant, bergen we spullen achter deurtjes op, houden we de muren vrij en proberen we zoveel mogelijk apparaten, zoals de espressomachine, op te bergen. Het is de bedoeling om de doorgang vrij te maken en een luchtige sfeer te creëren.

Om een grote keuken wat knusser en gezelliger te maken, combineren we materialen (hout in het bijzonder), texturen en kleuren. U kunt bijvoorbeeld één muur in een opvallende kleur verven en enkele omkaderde familiefoto's ophangen. Daarnaast kan een grote hanglamp boven de tafel ook voor wat extra karakter zorgen, net zoals een staande lamp die vanuit een hoek mooi in de ruimte kan buigen ... Handig en mooi! »

Design eetafel - Foto 7 - Alterego Design

De keuken is de plek waar we koken en met het gezin eten, het is de plek waar kinderen hun tafels van vermenigvuldiging oefenen en waar we met vrienden een glas drinken. Verzorg de inrichting en de indeling van uw keuken om er volop van te genieten.

Vragen? Persoonlijk advies nodig? U weet nu tot wie u zich moet richten!