Hoe richt ik mijn restaurant in om mijn omzet te verhogen? - Alterego Design

Jessica Van Wambeke, experte voor de inrichting van professionele zaken en horecazaken, vertelt ons er alles over. Jessica heeft advies gegeven aan heel wat beroemde zaken in onder meer Luik, Gent en Brussel. Zij is er rotsvast van overtuigd dat de inrichting van een restaurant ontegensprekelijk een invloed heeft op de omzet. Het interieur geeft klanten namelijk meteen een eerste indruk van de zaak. Het is dus erg belangrijk om er goed over na te denken.

« Vandaag de dag is de inrichting van een restaurant een troef om mee uit te pakken. In deze digitale tijden waarin alles snel en via sociale netwerken moet gaan, is de esthetische beleving in een restaurant haast net zo belangrijk als de culinaire. Net zoals de kaart en de ligging worden de naam en vooral het succes van uw restaurant gemaakt door de sfeer waarin u uw klanten verwelkomt. »

Dus, bezint eer ge begint! In dit artikel geeft Jessica u enkele handige tips om het beoogde aantal bezoekers en de beoogde omzet binnen te halen.

Wat is uw merkidentiteit?

De jonge interieurontwerpster legt uit:« Er zijn verschillende elementen die u moet analyseren voordat u uw restaurant gaat inrichten of aanpassen. Of u nu van plan bent om een nieuwe zaak te openen of een frisse wind door uw restaurant wilt laten waaien, stel eerst de volgende vraag: wat is mijn merkidentiteit? »

Onder merkidentiteit verstaan we het beeld dat u aan uw klanten van uw project wilt geven. Dat beeld wordt bepaald door verschillende factoren, met name de bestaansreden van uw zaak, de passie die u uitstraalt, de technische kennis die u heeft, de doelstellingen die u voor ogen hebt, het publiek dat u wilt aantrekken, enz.

« De antwoorden op die vragen moeten elkaar aanvullen, samenhangen en versterken om uw merk aan geloofwaardigheid te laten winnen. Anders gezegd: wie bent u en welke ervaring wilt u aan uw klanten geven? »  Om hier grondig over na te denken, is het vrij logisch dat u zich gaat afvragen welke klanten u wilt bereiken.

Wie wilt u in uw restaurant ontvangen?

Het is erg belangrijk dat u bepaalt wie u in uw restaurant over de vloer wilt krijgen. Richt u zich eerder tot studenten of zakenmensen? Wilt u liever mensen die tijdens de lunch snel een hap willen eten of geduldige fijnproevers? Grote vriendengroepen of verliefde koppels?

« Probeer niet om voor iedereen goed te doen. Bepaal het profiel van uw klant en de verwachtingen en verplichtingen die erbij komen kijken. Uw doelklant is de klant die uw decoratie- en gastronomische inspanningen zal waarderen, die een goed woordje over u zal doen in zijn omgeving en die u iets van onschatbare waarde bezorgt: mond-tot-mondreclame! »

Jessica gaat verder:« Verandering van spijs doet eten! Richt uw bar bijvoorbeeld op een bepaalde manier in en pak het in de eetzaal anders aan. Trek de gordijnen 's middags wijd open en dim 's avonds het licht om op elk moment van de dag een andere sfeer te creëren. » Het is inderdaad niet onmogelijk om op verschillende doelpublieken te mikken, op voorwaarde dat ze bij elkaar aansluiten.

Kies de juiste meubels!

Goede meubels voor horecasector moeten eerst en vooral stevig zijn. Uw meubels moeten duurzaam zijn en vaak gebruikt kunnen worden (dat is immers wat u wilt!). Kies dus voor robuust meubilair! Daarnaast zijn er nog twee andere cruciale criteria: onderhoudsvriendelijkheid en ergonomie. Uw meubilair moet eenvoudig en snel schoon te maken zijn. Zo kunt u alles in goede banen leiden en ziet uw zaak er steeds verzorgd uit.

« Als adviseur-expert stel ik restauranthouders altijd voor om een 'matchplan' op te stellen. Ik teken de zaal om een beter beeld te krijgen van de beschikbare ruimte. Samen bespreken we vervolgens de verschillende mogelijkheden op het vlak van meubilair en inrichting. Er zijn heel wat mogelijkheden in de restaurantwereld: een open keuken, een bar-toog, een loungeruimte, een privéruimte, een grote gemeenschappelijke tafel, comfortabele bankjes of een speelruimte voor kinderen. »

Vergeet niet dat u een gezin dat een pizza komt eten niet op dezelfde manier ontvangt als een verliefd koppel dat een bijzondere gebeurtenis komt vieren. Jessica legt het als volgt uit: « De grootte van uw tafel hangt bijvoorbeeld af van het menu dat u aanbiedt. Serveert u brood in een mandje, gevarieerde oliën en aromaten of verschillende glazen wijn naargelang het gerecht? Wisselt u het bestek tussen het voorgerecht, of de voorgerechten, en het hoofdgerecht of legt u al het bestek meteen op tafel? Of bent u eerder gespecialiseerd in fastfood, met een stapel servetten en onderleggers? »

Welke meubels voor mijn restaurant - Foto 1 - Alterego Design

Uw tafels plaatsen

Als u goed over de eerste twee punten hebt nagedacht, zult u haast vanzelf weten of het beter is om de tafels bij of uit elkaar te plaatsen, om voor ronde, vierkante, grote of kleine tafels te kiezen. U zult ongetwijfeld ook weten of het beter is om te kiezen voor een grote barruimte met hoge krukken en hoge statafels of lage tafels met comfortabele fauteuils.

« Houden uw klanten liever een privégesprek onder vier ogen, om bijvoorbeeld een contract te tekenen of een romantisch etentje te beleven, of hebben ze graag een grote tafel voor een verjaardagsfeest met vrienden of familie? Zet de tafels verder uit elkaar als de bediening bij u tot in de puntjes verzorgd is en een belangrijk deel van de ervaring vormt. Als u eerder een goedkopere formule aanbiedt, kunt u de tafels best dichter bij elkaar zetten om zoveel mogelijk gasten te ontvangen. »

Onze experte geeft nog een extra tip: « Zet de opvallende elementen van uw restaurant in de kijker. Hebt u bijvoorbeeld het geluk om over een grote erker met zicht op de natuur, de horizon of de skyline van de stad te beschikken, zorg er dan voor dat uw gasten naar buiten kunnen kijken. » Heeft uw zaak een pronkstuk zoals een houtoven, een fonkelende kroonluchter, een oude mozaïek, een weelderige spiegel of een uitzicht op de tuinen? Zorg er dan voor dat die troeven volledig tot hun recht komen.

Welke meubels voor mijn restaurant - Foto 2 - Alterego Design Welke meubels voor mijn restaurant - Foto 3 - Alterego Design

Oog voor detail

Een ander element dat een opmerkelijk verschil voor uw gasten maakt: het soort accessoires dat ze kunnen gebruiken. Ze zeggen immers veel over de toewijding van uw zaak. Maak dus een verstandige keuze. Welke boodschap wilt u aan uw klanten geven?

« Servetten van papier of stof, gestreken, bedrukt of met borduurwerk, ... er zijn tal van manieren om te communiceren! De kwaliteit van uw bestek, de dikte van uw glazen, het gebruik van tafellakens, een elegante driepoot voor uw ijsemmer, een origineel zoutvaatje en eenvoudig te stapelen borden (voor een snelle bediening) zijn tal van details waar u aan moet denken, in functie van de doelstellingen en de aard van uw zaak. »

Net zoals het meubilair maken de accessoires en de decoratie integraal deel uit van het merkbeeld van uw restaurant. Werk met kaarsen, een elegante tafelloper, kleurrijke schilderijen of lampen om het in uw restaurant gezelliger, verfijnder, vrolijker of lichter te maken. Omgekeerd is het ook belangrijk dat u voor eenvoud kiest als dat nodig is. Denk dus steeds goed na over elke aankoop. Elk element draagt bij aan de harmonie van uw zaak. Ga niet overdrijven, vermijd slechte smaak en gooi het kind niet met het badwater weg.

De kracht van het visuele

Een leuk weetje! Mensen hebben meer vertrouwen in mond-tot-mondreclame dan in reclame op de traditionele media. 82% van de consumenten vertrouwt op de aanbevelingen van vrienden of familie, terwijl 68% online gepubliceerde beoordelingen gaat raadplegen en volgen. De kracht van de sociale netwerken hoeven we niet meer te bewijzen. Maak er voor u een meerwaarde van! Uw mooie inrichting, uw mooi geschikte borden, de leuke sfeer ... alles kan gefotografeerd en gedeeld worden.

« Als uw restaurant zich in een drukke straat bevindt, spelen de ramen die uitkijken op de straat een cruciale rol! »  Het zijn als het ware echte etalages. « Ze geven een mooi beeld van de sfeer in uw zaak, het type klanten dat over de vloer komt en de overheerlijke gerechten op uw menu. » Meer nog dan een advertentie in een tijdschrift of bewerkte foto's op het internet, zijn die ramen de spiegel van uw restaurant.

En dan is er nog de magie van geuren en geluiden! De rauwe noten van een jazzgroepje, enkele lachende mensen of de geur van gebraden voedsel op een houtvuur zullen heel wat voorbijgangers overhalen om uw zaak binnen te stappen. De kans op slagen is een recept dat subtiel is samengesteld met tal van ingrediënten. Aan u de keuze!

Welke meubels voor mijn restaurant - Foto 4 - Alterego Design