Hoe richt ik mijn wasplaats in? - Alterego Design

In dit artikel neemt Alterego Design een kijkje in uw wasplaats om ze smaakvol in te richten. Jessica van Wambeke, binnenhuisarchitecte van Alterego Design, geeft u enkele functionele tips om deze vaak vergeten ruimte om te toveren tot een uiterst functionele en aangename plek. Ze reikt u graag enkele oplossingen aan, of u ni een kleine flat of een groot huis woont.

Whistle while you work

Het aantal inrichtingsmogelijkheden is eindeloos als u beschikt over een aparte ruimte om de was of andere huishoudelijke taken te doen. Toch moet u er ook dan op letten om uw ruimte efficiënt in te richten. Als u echter weinig ruimte hebt, is het belangrijk om op voorhand goed na te denken over wat u echt nodig hebt en waar u zonder kunt. Hoe maakt u een keuze?

Een wasplaats moet vooral bijzonder functioneel en goed georganiseerd zijn. In deze ruimte moet u uw huishoudelijke taken zo efficiënt mogelijk kunnen doen om zoveel mogelijk tijd in uw zetel of op uw terras te kunnen doorbrengen. Toch kunt u van deze ruimte ook een aangename, mooi ingerichte én volwaardige ruimte maken.

Met de tips in dit artikel maakt u van uw wasplaats een aangename en handige plek om uw dagelijkse schrob-was-vouw-strijk-sessies op te fleuren en, wie weet, er misschien zelfs plezier aan te beleven.

Een piepkleine wasplaats

Een piepkleine wasplaats - Alterego Design

Volgens u is er echt geen ruimte om in uw woning een wasplaats in te richten. Of dat denkt u toch. Laten we eens zien wat Jessica ervan denkt.

"In de meest minimalistische versie is er de wasruimte/badkamer of de wasruimte/keuken", steekt Jessica van wal. "In deze opstelling staat de wasmachine in één van die twee ruimtes, om de reeds aanwezige watertoevoer en afvoerbuizen te gebruiken. U kunt de machine verbergen achter een groot gordijn of in een meubel plaatsen om de ruimte een lichter gevoel te geven."

Jessica gaat voort: "Een bus zeep en wat vlekverwijderaar bij de hand, een stang die boven het werkblad of de wasbak hangt om delicaat wasgoed te drogen en ... voilà! Het is niet veel maar wel het belangrijkste." Het voordeel van dit vermeende plaatsgebrek is dat het u dwingt om met het hoogstnoodzakelijke genoegen te nemen. Laat uw wasmachine 's nachts draaien. Klap 's morgens uw wasdroger uit en hang uw natte kleren direct op, voordat u verder gaat met uw andere taken. Vouw 's avonds uw wasgoed op het aanrecht, zittend op uw favoriete barkruk, terwijl u naar uw favoriete televisieserie kijkt. Leg het vervolgens meteen in de kast. Opgeruimd staat netjes!

Een standaard wasplaats

Een standaard wasplaats - Alterego Design

Een middelgrote wasruimte is een aparte plek in uw woning. Er staat meer en ze is ontworpen om het u zo eenvoudig mogelijk te maken.

Jessica begint: "In het ideale geval heeft een standaard wasruimte een wasmachine, een wasdroger, een gootsteen, veel kasten en planken en, indien mogelijk, een raam. Door het raam kan de ruimte regelmatig verlucht worden, zodat er frisse lucht kan circuleren en de kleren sneller kunnen drogen, zonder het hele huis af te koelen.

"Op de muren kiezen we voor lichte en natuurlijke kleuren, zoals wit, grijs en beige om een lichte en aangename sfeer te creëren. Op de vloer kiest u best voor een onderhoudsvriendelijke bekleding die wel tegen wat water kan. Denk bijvoorbeeld aan tegels of beton-ciré." Wanneer er iets op de grond valt, kunt u er snel even met een aftrekker over om de vlekken te verwijderen.

"Wanneer u kiest voor sobere kleuren op de vloer en de muur kunt u perfect spelen met licht of een ander persoonlijk decoratievoorwerp", aldus Jessica. "De PIKTO hanglamp van verchroomd metaal zorgt voor een moderne en verfijnde sfeer. Hij laat het chroom in uw huishoudtoestellen mooi terugkomen en creëert mooie schaduwen op het plafond. De oranje hanglamp ELMET is dan weer perfect om voor een levendig, leuk en onverwacht kleurtje te zorgen.

"U kunt ook kiezen voor een hoge tafel met één of twee barkrukken om het vouwen van uw wasgoed zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dankzij de hoogte in de stijl van een keukeneiland kunt u de tafel voor allerlei dingen gebruiken." De GALLINA tafel en de LEONARDO krukken zijn perfect om de lichte en natuurlijke sfeer van een ruimte te accentueren. De TATY statafel en de LIDYA krukken zijn dan weer uitstekend om een meer industriële sfeer te creëren. De XLINE tafel en de LENO doorschijnende krukken zijn een goede keuze als het allemaal wat moderner mag.

Het enige wat u moet doen is zelf nog voor een leuk persoonlijk accent zorgen in deze eenkleurige ruimte. Om de plaats wat op te vrolijken, hangt u bijvoorbeeld een fotokader met een foto van uw kinderen, uw favoriete artiest of uw laatste vakantieplek aan de muur. Kies ook voor een mooie groene plant, een geurkaars (niet te veel), uw favoriete decoratievoorwerp of een accentlamp. Zet op een plankje een kleine bluetoothluidspreker zodat u muziek kunt afspelen of naar een podcast kunt luisteren.

Als u een rijke kroost hebt, zult u veel tijd doorbrengen in de wasplaats. U zou bijvoorbeeld ook kunnen overwegen om een kleine televisie in een kast te plaatsen, zodat u naar uw favoriete programma of het nieuws kunt kijken terwijl u de nodige klusjes doet. En voor de kleinste kapoenen van het gezin kunt u kiezen voor een bijzettafeltje. Zo kunnen ze helpen met sokken verzamelen en opvouwen, of, als ze nog te jong zijn, een puzzel maken, kleuren, of gewoon wat spelen. Ondertussen kunt u perfect een oogje in het zeil houden.

Een multifunctionele wasplaats

Een multifunctionele wasplaats - Alterego Design

Ligt uw wasruimte in de kelder of bijkeuken en gebruikt u ze ook als voorraadkamer, extra badkamer of zelfs als zolder? We geven u graag enkele tips om alles perfect te organiseren.

"Zoals het spreekwoord zegt: verdeel en heers. Probeer het uzelf niet te moeilijk te maken en ken aan elke plek een specifiek gebruik toe." Een wasplek (bij een raam, als het kan), een bergplaats voor allerlei spullen (friteuse, raclette-apparaat, opstapjes, enz.), een voorraadruimte, een hoekje voor huishoudelijke producten (altijd hoog en achter slot en grendel, natuurlijk!) en een hoekje voor medicijnen. Gebruik plankjes en verschillende opbergdozen die u zorgvuldig labelt.

Als u (of een lid van uw gezin) buiten sport, is het misschien een goed idee om een douche in de wasruimte te installeren. Als u thuiskomt, kunt u dan meteen uw schoenen uittrekken op een PLEMO XL bank, uw (zeer) vuile kleren in de mand doen en een douche nemen, zonder dat u het huis binnen hoeft te gaan.

Om de ruimte op te vrolijken, zou u ook de MOANO kapstokken op verschillende hoogtes kunnen hangen, zodat iedereen er zijn spullen aan kan ophangen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat u de inrichting nog persoonlijker kunt maken en uw kinderen hun eigen kapstok kunt geven.

De laatste decoratietroeven van Jessica om het in de wasruimte nog comfortabeler te maken:

  • Een zachte mat voor uw machines, vooral als ze op de grond staan, om uw knieën te beschermen.

  • Een vuilnisbakje, om de zakken van uw broek leeg te maken, voordat u ze in de machine stopt.

  • Een uitschuifbare plank om het werkblad te vergroten zonder vloerruimte in te nemen.

  • Open decoratieve planken wekken de illusie van controle en gesloten kasten, tot de nok gevuld, verbergen de chaos en rommel.

  • Verschillende manden voor zwart, wit, gekleurd en fijn wasgoed, met speelse etiketten, zodat uw kleine kapoenen al heel jong leren om de was te sorteren.

Alterego Design kan uw huishoudelijke taken niet doen maar we zijn vastbesloten om het u een stuk aangenamer te maken. Kom gerust naar onze winkel voor persoonlijk advies. Beloofd, we zullen geen opmerking maken als uw hemd niet gestreken is ...