Hoe richt u een kelder in? - Alterego Design

Wanneer u meer ruimte nodig hebt, wanneer uw gezin groter wordt of wanneer u een nieuwe hobby ontdekt, is het niet altijd nodig om muren op te breken, een bijbouw te plaatsen of het dak te verhogen. Ongetwijfeld hebt u onder uw voeten nog een aantal vergeten ruimtes die wel een nieuwe invulling kunnen krijgen. Alterego Design nodigt u uit om langs de keldertrap naar beneden te gaan en aan de slag te gaan met de originele ideeën van Mélodi Yildirim, adviseur in onze winkel in Luik, om het volledige potentieel van uw kelder te ontdekken!

Makkelijk voor het hele gezin

Hoe richt u een kelder in? - Foto 1 - Alterego Design

Als u vanuit de kelder direct naar buiten kunt, is het een goed idee om deze deur/poort zo vaak mogelijk door uw gezin te laten gebruiken en de ruimte met slimme opbergmogelijkheden te organiseren. Vuile laarzen, jassen, mutsen maar ook sportuitrusting en fietsen: elk voorwerp heeft zijn plek. Open opbergmogelijkheden zoals kapstokken, industriële rekken, schuine schoenenrekken en manden zijn altijd een goede keuze. Het belangrijkste is dat alles makkelijk te gebruiken is. Alleen zo kunt u snel voor goede nieuwe gewoontes zorgen, zowel voor jong als oud.

En opbergruimte vindt u overal ... Enkele haken in het plafond zijn bijvoorbeeld perfect om fietshelmen op te hangen. En het gevoel van een New Yorkse loft krijgt u er gratis bij! Praktisch sluit design dus niet uit, integendeel!

Voorzie ook wat pantoffels die u als u binnenkomt kunt aantrekken om naar de leefruimtes op het gelijkvloers te gaan. Zo maakt u de vloer niet meteen vuil.

Vergeet niet dat u deze praktische toegang niet alleen gebruikt wanneer u thuiskomt maar ook wanneer u uw knusse plekje verlaat om naar uw werk of andere activiteiten te gaan. Mélodi geeft ons haar geheime tips om haar zelfvertrouwen een boost te geven: "Het is zeker geen slecht idee om met een staande of grote spiegel te werken. Nog snel even kijken voor u de deur uitgaat. Alles in orde? Dan bent u helemaal klaar om aan de dag te beginnen! Toch nog iets opgemerkt? Kleine imperfecties kunt u perfect wegwerken met reinigingsdoekjes, een kledingontpiller of een borstel voor het verwijderen van kattenharen. Handige accessoires die u kunt opbergen in een handig potje naast de spiegel. In twee minuten bent u helemaal klaar om de deur uit te gaan! »

Een wasplaats

Hoe richt u een kelder in? - Foto 2 - Alterego Design

Aaah, de was! De meeste mensen vinden er niets leuks aan maar ze vinden het nog minder leuk om een vieze of slordige outfit te moeten dragen. U ontsnapt er dus niet aan ... De wasplaats is de plek voor dit huishoudelijke taakje ... dat u met een beetje vindingrijkheid een stuk makkelijker kunt maken.

De eerste stap is het verplaatsen van de vuile was. Het is niet altijd eenvoudig om die zware manden naar de kelder te brengen. Waar hebt u altijd van gedroomd maar durfde u nooit te vragen? Een gat om vuile kleren door te doen zodat ze meteen in de wasplaats liggen! Mélodi bevestigt: "In veel woningen is het, afhankelijk van de structuur van het gebouw, mogelijk om een gat in de vloer te boren. Dat gat kunt u vervolgens verbergen en afdekken met een kast waarvan de bodem is verwijderd. Vergeet niet om de opening af te dekken met een glad oppervlak om beschadiging aan uw kleding te voorkomen. Waarom recupereert u geen plastic stortkoker zoals die op bouwplaatsen voor puin wordt gebruikt? Helemaal in lijn met de industriële en upcycling-trend! »

Voor het sorteren van de was op kleur en wastemperatuur kunt u stapelbare bakken gebruiken. Bespaar ruimte door een werkblad (zoals dat in uw keuken) boven de wasmachine en de droogkast te plaatsen. Hier kunt u de kleinste vlek opsporen met een vlekkenmiddel en de schone was opvouwen zonder uw rug te belasten.

En wanneer de was schoon en opgevouwen is? Geen zin meer om alles in de slaapkamer op te bergen? Laat iemand anders het doen! Zet op een open plank evenveel manden als het aantal gezinsleden. Iedereen krijgt zijn eigen mand en bergt zijn eigen spullen op. U hoeft niet meer boos te worden als iemand in het gezin de gewoonte heeft om te wachten tot zijn kledingkast helemaal leeg is. Alles ligt mooi opgeborgen en uit het zicht in de wasplaats.

Meer ideeën om de wasplaats in te richten vindt u hier.

Sport u graag?

Hoe richt u een kelder in? - Foto 3 - Alterego Design

Is elke dag thuis sporten uw ultieme droom (of uw laatste goede voornemen)? Uw kelder wordt misschien wel uw nieuwe fitnesszaal! U kiest de toestellen en materialen, Mélodi helpt u met de inrichting. " Voor de vloer gaat er niets boven flexibele rubberen tegels: ze zijn bestand tegen de schokken en het gewicht van de krachttoestellen. Als u, zoals ik, de spanningen van de dag en uw agressie loslaat door op een bokszak te slaan, is het beter om uw sportruimte geluidsdicht te maken. Kurk op de muren? Kurk is een mooi en warm materiaal. Het voorkomt dat ik mijn kinderen, die boven tekenfilms kijken, bang maak. Soms kan ik namelijk hard schreeuwen! »

Grote wandspiegels zijn een uitstekende keuze om te allen tijde uw positie en bewegingen te controleren. Aarzel niet om er meerdere in huis te halen voor een optimaal resultaat. En omdat we af en toe wel wat extra motivatie kunnen gebruiken, zijn plafondluidsprekers aan weerszijden van de ruimte precies wat u nodig hebt om u tijdens uw training te laten motiveren door elektronische, pop- of rockmuziek.

U houdt toch meer van een aperitiefje of een heerlijk kopje koffie?

Uiteraard willen we u niet aanzetten tot drinken maar we kunnen er niet omheen dat een kelder met een constante temperatuur en vochtigheidsgraad de ideale bewaarplaats is voor uw beste flessen wijn, het bier dat u in een trappistenabdij gekocht hebt of wat lokaal geproduceerde alcoholische dranken.

Zet houten kistjes met uw favoriete dranken tegen de muur, maar houd het midden vrij voor een vitrine en een proefbalie. De kelder zal snel uw favoriete plek in huis worden! Misschien wilt u er wel uw gasten ontvangen. Als u een beetje rondsnuistert, vindt u misschien wel een oud vat uit een verlaten wijnopslagplaats. Hier kunt u perfect met uw gasten rond zitten en een glas drinken. Zo niet, dan is een mooie, stevige en stabiele statafel de perfecte keuze om een glas te drinken, een hapje te eten en een babbeltje te slaan.

Een kleine decoratietip: niet alle kelders zijn gewelfd, verre van zelfs. U kunt de deuropening met een ogief- of afgerond profiel wel openmaken om er een oude deur in te zetten. Zo ziet uw kelder er meteen charmanter en authentieker uit. U bevindt zich nu net in het hart van de wijngaarden van de Châteauneuf-du-Pape!

Een comfortabele kelder

Zoals u ziet kunt u met uw kelder allerlei richtingen uit. Houd echter wel rekening met enkele dingen om deze ruimte zo comfortabel mogelijk te gebruiken:

  • Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht met glazen openingen, glasblokken en lichtopeningen.

  • Waar kunstlicht absoluut noodzakelijk is, kiest u best voor ledlampen in plaats van gloeilampen om uw elektriciteitsverbruik onder controle te houden.

  • Kies materialen die het licht op natuurlijke wijze weerkaatsen, zoals glas, gelakte materialen en metaal.

  • Als u uw kelder veilig en vaak wilt gebruiken, installeer dan een trap met een comfortabele en constante treehoogte en een antislipoppervlak.

  • Technisch overleg met professionals is noodzakelijk: kelderruimten moeten goed worden geventileerd en afvalwater moet gemakkelijk kunnen worden afgevoerd (een extra pomp kan nodig zijn).

U hebt dit artikel maar net gelezen en zit nu al in uw kelder om te zien welke mogelijkheden er zijn? Veel succes met uw nieuwe project! Spring zeker eens binnen bij Alterego Design. We helpen u graag verder met persoonlijk advies voor uw project!