Hoe richt u een zolderkamer in? - Alterego Design

Hebt u het geluk in een huis met meerdere verdiepingen te wonen en wilt u de zolder inrichten? In dit artikel helpt Alterego Design u alvast op weg. Mélodi Yildirim, adviseur in onze winkel in Luik, geeft u enkele originele ideeën en tips om uw zolderruimte handig, origineel en stijlvol in te richten.

Eest even de praktische kant

Uiteraard zijn er ook enkele functionele aspecten en technische punten waar u over moet nadenken, voordat u beslist wie de eer krijgt om van deze nieuwe ruimte zijn plekje te maken. Allereerst, loopt uw centrale verwarming door tot op de zolder of kunt u de installatie uitbreiden? Ten tweede, hebt u de elektriciteit op de bovenste verdieping al laten aanleggen of moet u nog snel contact opnemen met uw elektricien? Is het verder mogelijk om een mooie trap te plaatsen of moet u het doen met een uitschuifbare ladder? Moet u er nog voor zorgen dat er licht in de ruimte kan binnenvallen? En is het tot slot mogelijk om waterleiding te installeren zodat u echt groots kunt gaan dromen? Niets is onmogelijk, maar voor alles hebt u het advies en de vakkennis van professionals nodig om grote teleurstellingen te vermijden.

Een zolderkamer inrichten

Hoe richt u een zolderkamer in? - Foto 1 - Alterego Design

De eerste en meest natuurlijke reflex is om de zolderruimte om te bouwen tot een slaapkamer: een kinderkamer, een studio voor tieners of zelfs een master suite! Maar wat denkt Mélodi?

"Een zolderslaapkamer is vanzelfsprekend een uitstekend idee en ook nog eens heel leuk om te doen! ", aldus Mélodi.

Een kinderkamer op zolder

De hoogte van het plafond vormt geen enkel probleem voor uw kind. Meer dan waarschijnlijk zal hij zijn kamer zelfs als een levensgrote hut beschouwen! Als uw kind graag alleen begint te spelen en assertiever wordt, geeft u hem best een eigen plek waar hij in alle rust - en veiligheid - kan spelen en kan genieten van een goede nachtrust, weg van de drukte in huis.

"Voor een natuurlijke kinderkamer blijft het houtwerk zichtbaar, werken we met weelderig behang en kiezen we voor neplianen, apen en andere regenwouddieren aan het geraamte om het nog leuker te maken," zegt Mélodi. "Met op maat gemaakte kasten en legplanken en vooral diepe kasten met schuifdeuren om de hoeken wat te breken, creëert u heel wat opbergruimte om speelgoed en andere spullen aan het einde van de dag op te bergen."

Mélodi gaat voort: U kunt ook kiezen voor een rustgevende slaapkamer met een traditioneel gedeelte om te slapen en een gezellige speelhoek. In het slaapgedeelte kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een CUMULUS vloerkleed om 's morgens meteen warme voetjes te hebben, een comfortabel bed met katoenen beddengoed en een klein nachtkastje waar u een geruststellend nachtlampje op kunt zetten. Aan de tegenoverliggende muur hangt u enkele lage legplanken met boeken en spelletjes. Geef zeker ook een plek aan de zachte SITO bank, waarop uw kind kan gaan liggen om te lezen." Zo creëert u een knusse cocon waarin uw kind zich volledig kan ontwikkelen.

Bovendien is het op zolder erg gemakkelijk om het volledig donker te maken. Met goede ondoorzichtige raambekleding aan de dakramen geniet uw kind van een lange en deugddoende nachtrust. Zorg er wel voor dat u de kamer elke dag gedurende enkele minuten verlucht! Deze optie houdt ook in dat u moet werken met een trap die aan de psychomotorische vaardigheden van uw kind is aangepast. Laat hem niet op een onstabiele ladder klimmen als hij moe is!

Een tienerkamer op zolder

De tienerjaren zijn een tijd waarin uw kind op zichzelf wil zijn en rust zoekt. Laat wat ruimte voor elkaar en stel voor om van de zolderruimte zijn plekje te maken. Zo wordt u niet langer geconfronteerd met de geur van vergeten vuile sokken, de daverende muziek van een nieuw genre en de ene humeurige bui na de andere, zonder dat u het contact verliest.

"Voor een karaktervolle kamer kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de achterste muur met zwarte schoolbordverf te schilderen", zegt Mélodi. Uw tiener kan zijn kamer personaliseren door teksten van inspirerende liedjes op te schrijven, te tekenen, allerlei dingen te krabbelen en zelfs zijn beste vrienden uit te nodigen om er briefjes op te hangen. Behoud de natuurlijke kleur van de balken en kies voor witte legplanken. Het contrast tussen de zwarte schoolbordverf en de witte legplanken zal meteen de aandacht trekken!

"Voor het bureau kiezen we voor een rechte tafel met een eenvoudig onderstel, zoals de SALMON . Deze zeer mooi en intelligent ontworpen tafel laat het zwart van de muur en het hout van het gebinte terugkomen. De tafel past makkelijk bij een ergonomische bureaustoel zoals de eenvoudige en efficiënte KIWI LOW, of een meer design fluwelen stoel zoals de ROLLIN G." Voeg vervolgens enkele legplanken voor boeken en schriften toe. Vergeet niet dat huiswerk en voorbereidingen vaak afleiding met zich meebrengen. Probeer de werkruimte dan ook zo strak mogelijk te houden.

Hebt u voldoende ruimte op de vloer en onder het plafond? Kies dan voor een op maat gemaakte dressing tegen een muur of als scheidingswand om de ruimte in te delen. Spiegeldeuren zijn steeds de beste keuze, omdat ze de kamer groter maken en uw tiener zichzelf kan zien als hij luidkeels aan het zingen en dansen is.

Misschien krijgt u wel enkele veelbetekenende en dankbare glimlachen als u hem over uw plannen vertelt!

Een master suite op zolder

Het inrichten van de zolder is het uitgelezen moment om een echt liefdesnestje voor u en uw partner te creëren.

Mélodi gaat voort: "Voor een master suite in de stijl van een Scandinavische loft creëren we een cocooning ruimte met gedeeltelijke afscheidingen en prachtige natuurlijke lichtinvallen. Het gebinte blijft zichtbaar. U kunt het wit schilderen om de aanblik wat te verzachten en de ruimte groter te laten lijken, of u kunt het onafgewerkt laten om het rustieke en warme aspect van het hout te accentueren. Voor de muren kiest u best voor lichtgrijs of crème, om een zachte sfeer te creëren."

Tegen de achterste muur komt de slaapkamer, afgezonderd van de rest, om een gevoel van drukte te vermijden. En waarom kiest u in plaats van een traditionele radiator niet voor een oude radiator van gietijzer, in een New Yorkse stijl? Het geeft de ruimte meteen heel wat karakter en maakt het een stuk gezelliger. Kies voor kwaliteitsvol katoenen beddengoed met een heerlijk zachte sprei. Onder het dakraam zet u een vleugelstoel, zoals de TRAPEUR of GASPAR MINI. Leg er een klein kussen en een plaid bij, om in alle rust een paar bladzijden te lezen of te scrollen voordat u in bed kruipt.

"In het midden komt de inloopdouche! Deze ruime, lichte en strakke badkamer dient als scheiding tussen de slaapkamer en de dressing. Voor de vloer van de douche en de badkamer kunt u kiezen voor een mooie en handige gepolierde betonvloer, om een visueel geheel te creëren." Om de slaapkamer te beschermen tegen spatten en om enige privacy te garanderen, vooral als u een toilet wilt toevoegen, is een deels ondoorzichtige wand van glas zeker het overwegen waard.

"Tegenover de slaapkamer komt er een dressing. Die splits je best op in twee delen met de dakhelling als scheiding. Hierdoor creëert u een gang waar de plafondhoogte het hoogst is en kunt u kleding uit het seizoen achteraan de kasten opbergen. Uiteraard moet u voor maatwerk gaan voor een perfect resultaat." Als u voldoende vloerruimte hebt, kunt u in het midden een langpolig vloerkleed leggen, zoals onze TISSO . Een grote leren bank mag uiteraard ook niet ontbreken.

Een waarom geen salon op zolder?

Hoe richt u een zolderkamer in? - Foto 2 - Alterego Design

Als uw loodgieter u vertelt dat het onmogelijk is om een badkamer op de bovenste verdieping van uw woning te installeren is dat geen ramp! Het is namelijk een uitgelezen kans om een leuke salon voor uw gezin te installeren! Voor romantische filmavonden, het breken van records in videospelletjes, boeken verslinden of een rustig dutje doen, gaat er niets boven een comfortabele salon met verduisterende raambekleding aan de ramen.

"In een salon op zolder zijn fauteuils en zetels met een hoge rugleuning uiteraard niet echt gepast. Qua meubilair zou ik kiezen voor een rechte twee-, drie- of vierzitszetel, en misschien zelfs een chaise longue, zoals onze modellen DODU XXL, BYOUTY en CANYON LOUNGE. Kies ook voor een grote televisie op het laagste tv-meubel dat u kunt vinden en werk met plaids voor de winter en een ventilator voor de zomer", aldus Mélodi.

Geef maar toe dat u nu droomt van een nieuwe slaapkamer die iets dichter bij de sterren ligt. Kom zeker eens naar onze winkel met de nauwkeurige afmetingen van de ruimte die u wilt inrichten. Onze interieurexperts helpen u graag om uw wensen te realiseren.