Ameublement du restaurant XHO et autres conseils d’agencement - Alterego Design

Deze week vertelt Alterego Design u met trots over de inrichting van het prachtige restaurant XHO, gelegen in het hartje van Luik. Meerdere zalen, meerdere sferen ... Een uitdagend project! Een opdracht op maat voor Mélodi Yildirim, adviseur in onze winkel in Luik.

De basis

Bij de inrichting van de eetruimte van een restaurant dient u met vier belangrijke elementen rekening te houden: de voorschriften, de aard van de zaak, de ruimte en de decoratie.

"Eerst en vooral, vertelt Mélodi, dient u de geldende voorschriften voor de inrichting van een restaurant te volgen." Hebt u gedacht aan een ingang voor personen met beperkte mobiliteit? Waar komen de tolietten? Waar gaat u de voedingswaren bewaren? Er zijn regels die u moet volgen en het is belangrijk dat u ze naleeft.

"Ten tweede is het belangrijk om de aard van uw restaurant te bepalen", aldus Mélodi. Gaat u voor een gastronomisch restaurant of een fastfoodzaak? Gaat u minimalistische sushi of rijkelijke brunches serveren? In deze fase zet u de identiteit, het merkimago van uw restaurant op punt.

"Ten derde, en nu wordt het pas echt leuk, is het tijd voor de inrichting." Over welke ruimte beschikt u? Beschikt u over een verdieping of een tussenverdieping? Welke natuurlijke lichtbronnen zijn er? Hoeveel gasten wilt u ontvangen? Hoeveel tafels gaat u zetten en op welke plek?

"En ten vierde is er uiteraard nog de decoratie", glimlacht zij.

Een functionele en aangename ruimte

We laten de eerste twee punten over aan de experten op het vlak van regelgeving en marketing en gaan meteen door naar de twee volgende: de inrichting en de decoratie.De eetruimte van een restaurant moet functioneel zijn en in een gezellige sfeer baden.

Zo moet de hal bijvoorbeeld ruim genoeg zijn om meerdere personen geduldig te laten wachten tot de gastheer/-vrouw hen een tafel aanwijst." De ontvangst is het perfecte moment om een goede eerste indruk te maken. De gast laat zich hier onderdompelen in de geuren van de keuken en de sfeer van het restaurant. Hij verheugt zich om aan tafel te kunnen gaan. Het is ook de laatste indruk die u achterlaat, voor zover de rekening aan de toog of de bar wordt betaald. "We raden u af om de tafels te dicht bij de voordeur te zetten zodat uw gasten in de winter geen last hebben van onaangename tocht. Kamerschermen of gordijnen kunnen helpen om het al snel enkele graden warmer te maken."

"In de zaal moet u op zoek gaan naar een evenwicht tussen het maximale aantal gasten en de toegankelijkheid van de tafels voor het personeel." De omzet wordt uiteraard bepaald door het aantal borden dat u per dag kunt serveren maar uw personeel mag niet gehinderd worden door tafels die te dicht bij elkaar staan. Bovendien hoeven uw gasten de gesprekken van andere tafels niet te horen. Maak dan ook een slimme berekening.

Kennismaking met Xhordan Fusheza, eigenaar van de zaak

Ameublement du restaurant XHO - Photo 1 - Alterego Design

"XHO zijn de eerste drie letters van mijn voornaam. Onze brasserie bevindt zich op wandelafstand van de Médiacité." Xhordan en zijn ouders, afkomstig uit Albanië, hebben deze familiezaak in 2019 geopend. Ze serveren een Franse keuken met heerlijke en rijkelijke mediterrane gerechten in een familiale sfeer.

"Vroeger was er in dit gebouw eveneens een restaurant. We hebben ons dus kunnen concentreren op de inrichting en de decoratie van de zaak." Het pand bestaat uit een benedenverdieping en een tussenverdieping, een salonhoek met een bar en grote bovenlichten. Elke zone is zorgvuldig bestudeerd om aparte ruimtes in een harmonieus geheel te creëren.

Karakter en gezelligheid.

Ameublement du restaurant XHO - Photo 2 - Alterego Design

"Ons vertrekpunt waren de bruine marmeren tegels op de benedenverdieping. Mijn ouders en ik wilden de steen behouden en er een gezellig en comfortabel geheel rond creëren. We willen onze gasten laten genieten van heerlijke gerechten op hun bord." De familie heeft de capaciteit bewust verminderd van 100 naar 76 couverts om een kwaliteitsvolle service te garanderen. Medewerkers die snel van de ene naar de andere tafel kunnen gaan, kunnen bestellingen sneller opnemen, borden warm opdienen en uw gasten blij maken. Ze zullen zeker willen terugkomen of aan het einde van de maaltijd van een heerlijk dessert willen genieten.

De bar is het eerste wat we zien als we de deur van XHO openen. "De bar is de favoriete plek van mijn vader, het is zijn werkruimte. Hij ontvangt er elke klant." Op het meubel staat een rode adelaar met uitgestrekte vleugels, klaar om weg te vliegen. Het is het enige extravagante kantje van het restaurant en nu al, bijna, uitgegroeid tot een echte mascotte.

Vervolgens wordt de aandacht van nature gezogen naar de ruime en lichte eetruimte. Xhordan heeft gekozen voor twee verschillende sets met tafels en stoelen om de ruimte er dynamisch te laten uitzien en uw gasten hun favoriete stoelen te laten kiezen. In het midden staan vierkante witte tafels voor twee personen, gecombineerd met de transparante GEO stoelen met een ronde vorm. Aan weerszijden staan zwarte rechthoekige tafels voor vier personen, gecombineerd met de MELODY stoelen van zwart metaal en bruin leer. De combinatie van kleuren en stoffen creëert een gezellige en eigentijdse sfeer die ons uitnodigt om tot rust te komen.

Achteraan de ruimte, onder de tussenverdieping, bevindt zich de kleine salonruimte. "Het is een knusse en gezellige plek die onze zakenklanten erg waarderen om een glas te drinken, voorwaarden te onderhandelen en contracten te ondertekenen." De zithoek bestaat uit vier AMERIKA fauteuils van bruin leer rond een witte, ronde GOST MINI salontafel met gemarmerd effect. Het geheel is elegant, comfortabel en ziet er eerder casual uit.

Op de tussenverdieping hebben we een elegantere sfeer gecreëerd. Lange tafels voor zes personen, van witte keramiek met gemarmerd effect, een centrale metalen onderstel en witte stoelen met armleuningen staan discreet op de witte marmeren vloer. "Het geheel is moderner en heel licht." De koepels boven de tussenverdieping laten de hele dag door een grote hoeveelheid natuurlijk licht binnenvallen.

Eenvoudige en natuurlijke decoratie

Ameublement du restaurant XHO - Photo 3 - Alterego Design

Qua decoratie heeft de familie gewerkt met enkele witte hanglampen naast de plafondlampen zodat er voldoende licht is als de avond valt. Het licht wordt 's avonds gedimd om het in het restaurant nog gezelliger te maken.

Helemaal bovenaan hangt een moderne zwart-witte kader die de eentonige witte kleur van de tussenverdieping doorbreekt. Op het gelijkvloers toont een groot televisiescherm verschillende zorgvuldig gekozen foto's.

Xhordan en zijn ouders kozen voor verschillende planten om de plek op te vrolijken. Cactussen in het midden van de tafel en op de zuilen, een reusachtige monstera in de kleine zithoek ... en zelfs een echte olijfboom in het hart van de eetruimte. De vele planten hebben niet alleen een decoratieve functie maar maken ook een onderscheid tussen de verschillende zones, zorgen voor wat intimiteit en creëren een leuk kleurenpalet.

"De decoratie is relatief beperkt omdat de architectuur van het gebouw voor zich spreekt. Met Kerstmis zetten we wel een grote kerstboom, met Valentijnsdag plaatsen we kaarsen ... Zo komen de verschillende feestdagen in onze zaak tot leven.

Een geslaagde samenwerking

« "We waren op zoek naar functionele, stevige, design en betaalbare meubels ... Dat is nu precies waar Alterego Design voor staat. In de showroom kregen we deskundig advies van Mélodi. Samen creëerden we een unieke sfeer die ons echt weerspiegelt", vertelt Xhordan.

Kom net zoals de familie Fusheza snel naar onze winkel om onze adviseurs te ontmoeten en uw unieke ruimte te creëren. Ondertussen verwelkomen Xhordan en zijn ouders u in de Vurige Stede om hun traditionele Luikse gerechten en hun vis- en zeevruchtspecialiteiten te (her)ontdekken.