Mijn Feng Shui-salon - Alterego Design

De eeuwige goede smaak van Feng Shui in uw salon. In dit artikel tonen en illustreren we u deze eeuwenoude Chinese filosofie om de belangrijkste plek van uw woning eenvoudig aan te passen. Ervaar elke dag de gunstige effecten van deze strategische herinrichting. In dit artikel geeft Alterego Design u de kostbare tips van SEBASTIEN, specialist binnenhuisdecoratie en expert in Feng Shui.

Feng Shui?

Feng Shui draait rond de cijfers 1, 2 en 5. Eerst en vooral is er de Chi, de positieve energie in beweging. De Chi komt uw woning binnen via de voordeur, trekt door het huis en verdwijnt uiteindelijk via de ramen. De oosterse levensstijl is gebaseerd op het harmonieus en vrij bewegen van deze levensenergie die ons een gevoel van rust bezorgt.

Dat gevoel van welzijn hangt ook af van de balans tussen twee tegenovergestelde of eerder aanvullende krachten, met name Yin en Yang. Kort samengevat staat de ene kracht voor de privésfeer, de duisternis en ontspanning, terwijl de andere kracht staat voor de openbaarheid, helderheid en dynamiek.

Tot slot draait Feng Shui rond de volgende vijf elementen: water, aarde, vuur, metaal en hout. Alle elementen staan tegenover elkaar. Het evenwicht in een huis kan bewaard worden door met de verschillende elementen te spelen.

En in mijn salon?

Zoals u waarschijnlijk al geraden hebt, is het salon de plek waar alles samenkomt. Uw salon is zowel Yin als Yang. Het is het kloppende hart van uw gezinsleven en de plek waar u uw gasten ontvangt. Het is een plek om op een zonnige ochtend rustig te vertoeven en 's avonds heerlijk in de zetel uit te blazen. Het in een plek waar knusse materialen en de nieuwste technologie hand in hand gaan. Het is dus hét speelterrein voor onze expert in Feng Shui.

Sebastien legt uit: « Het is van cruciaal belang dat de positieve energie vrij in uw salon kan stromen. Het is een plek van gezelligheid, intimiteit en goede gesprekken. Om dat mogelijk te maken, proberen we ruimte te maken in een klein salon en delen we te grote ruimtes op met een kamerscherm, een mooie plant of een dressoir. »

Sebastien vult aan: « Algemeen genomen kiezen we voor zachte en neutrale kleuren aan de muren. We werken ze af met gekleurde kaders, we vergeten puntige of scherpe voorwerpen, zoals een cactus, en werken de meubels af met mooie kleden die de tand des tijds laten zien. We verluchten dagelijks, we houden de kasten opgeruimd en we nemen regelmatig stof af. » Niets onmogelijks tot hiertoe!

De zitbank

Kies voor een stoffen zitank (linnen, katoen, velours, enz.) met ronde lijnen en sobere kleuren. « Als het kan, kiest u best voor een zetel die u in een L-vorm of, nog beter, in een U-vorm kunt opstellen. Die vormen nodigen uit om samen te zitten. Ze vereenvoudigen het gesprek. Moduleerbare zetels hebben die schitterende eigenschap dat ze zich perfect aan uw interieur kunnen aanpassen. Ons BELAGIO model respecteert bijvoorbeeld perfect de basisprincipes van de Feng Shui-filosofie. »

Zet uw zetel bij voorkeur tegen de hoofdmuur. Dat zorgt voor een gevoel van stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid in uw leefruimte. Lukt dat niet, dan plaatst u best een dressoir, een kamerscherm of een grote groene plant achter de zetel. Zo vermijdt u dat u zich voor een grote lege ruimte of, erger nog, de voordeur bevindt wanneer u in uw zetel zit (of ligt).

« In kleine salons zijn een ronde salontafel als centraal punt en fauteuils of poefjes rond die tafel een uitstekende keuze. Als het mogelijk is, kunt u er ook aan denken om een moduleerbare zetel uit elkaar te halen. Zo creëert u een U-vorm zonder voor extra drukte te zorgen. » Meubels die in een cirkel zijn opgesteld, maken gesprekken en contact eenvoudiger zodat de positieve energie beter kan circuleren.

Mijn Feng Shui-salon - Foto 1 - Alterego Design

Kleur

Kies voor een lichte kleur en eenvoud in een klein salon. Zachte kleuren zoals wit, beige, ivoor, geel, lila, enz. zijn de beste optie. Werk het geheel af met sobere decoratievoorwerpen, meubels van licht hout en linnen gordijnen. « Minimalisme blijft de beste vriend van kleine ruimtes. In de geest van Marie Kondō probeert u kleine ruimtes zo vrij mogelijk te houden om te vermijden dat er ergens energie verloren gaat. Een zo goed als lege ruimte heeft nog twee voordelen: minder visuele vervuiling en minder tijd die nodig is voor het schoonmaken! Alleen maar voordelen! »

Grote salons geven ons wat meer mogelijkheden. « Kies bijvoorbeeld voor een opvallende of glinsterende kleur om karakter aan uw leefruimte te geven en compenseer met pure decoratie. Of verf de muren wit en contrasteer met felle toetsen op de gordijnen, een opvallend tapijt, originele kussens, enz. » Het is de bedoeling om een aangename, inspirerende en harmonieuze ruimte te creëren, zonder dat de Chi verloren gaat door uitbundige of bonte decoratie. Volgens de Feng Shui-filosofie heeft kleur minder invloed op de sfeer dan vormen en materialen.

Mijn Feng Shui-salon - Foto 2 - Alterego Design

Licht

Niets is zo goed als natuurlijk licht. « Haal prullaria van de vensterbanken en zet groene planten wat aan de kant. Zorg voor een vrij zicht en profiteer volop van de energie die de zonnestralen afgeven. Indien nodig kunt u ook één of twee spiegels toevoegen om de Chi een handje te helpen. Let er wel op waar u ze hangt, zodat ze positieve beelden kunnen versturen. Hang ze dus niet aan de deur van een toilet of een overvol rek). »

Vergeet niet dat het salon een Yin (intiem) en Yang (dynamisch) plek is. We raden aan om met verschillende lichtbronnen en intensiteiten te werken, in functie van de gelegenheid (een avondje met uw partner, een diner met vrienden, een namiddag spelen met de kinderen). « Om terug te komen op de vijf elementen en een gezellige sfeer in uw living te creëren, kunt u ook enkele kaarsen (voor het vuur) en een kandelaar van gesmeed ijzer (voor het metaal) toevoegen. » Vertrouw op uw instinct, dan komt het allemaal goed.

Mijn Feng Shui-salon - Foto 3 - Alterego Design

Decoratie

« Om de positieve energie soepel, vrij en rustig te laten lopen, mag de Chi niet gehinderd worden door bergen speelgoed of verstrikt geraken in een laag stof. Kies voor lage meubels en ronde of ovale tafels omdat ze het voeren van gesprekken vereenvoudigen. Leg een tapijt voor de haard, kies voor een U-vormige zetel en een mooie katoenen plaid op een versleten armleuning. Kies voor eenvoud en efficiëntie. »

Feng Shui hecht ook groot belang aan beelden. Symbolen van oorlog (wapens) of geweld (poster of beeld van wilde dieren) zorgen voor negatieve energie die de gezochte harmonie in uw woonkamer kan verstoren. Een grote en mooi omkaderde foto van uw gezin, of een rustgevend fonteintje zorgen voor stabiliteit, frisheid en elegantie. « Zorg voor een balans tussen de vijf elementen en alles komt goed », vertelt Sebastien.

Planten

We hebben het op deze blog vaak over de zuiverende en inspirerende kracht van planten. Ze hebben het vermogen om elektromagnetische golven aan te trekken en te neutraliseren (Crassula), geluk te brengen (citroenboom), tabaksgeuren te verwijderen (Spathiphyllum) en om de band tussen koppels te verstevigen (klimop). Ook in de wereld van de Feng Shui nemen ze een belangrijke plaats in. Een goede manier om ook het element 'aarde' in uw salon op te nemen.

Laat u niet verleiden door het gemak van gedroogde bloemen, die momenteel nochtans erg trendy zijn. Ze zijn immers het symbool van nostalgie, dood en de facto energieverlies.

Kleine gids voor een vrije ruimte

Zoals eerder als vermeld, is minimalisme de sleutel van Feng Shui. De keuze voor een dergelijke decoratie gaat dus vaak eerst langs een fase waarin u de ruimte vrijmaakt. « In sommige woningen kan dat een kolossale taak zijn », vertelt Sebastien. « Stort u niet op onmogelijke uitdagingen en ruim uw kasten één voor één op. Begin met iets eenvoudig en stel u deze simpele vraag: « Maakt het me gelukkig als ik naar dit voorwerp kijk? » Dat lijkt misschien wat vreemd maar u zult snel merken dat u hier bedreven in wordt en nog meer wilt opruimen! »

Verkopen, geven, wegwerpen. Zoek een plaats voor elk voorwerp en laat de dingen ook op hun plaats. Laat u vervolgens niet verleiden door nieuwe prullaria die de oude vervangen. Geniet van een opgeruimd salon (dat snel schoon te maken is)!

Balans, welzijn en rust zijn uw deel! Surf mee op deze positieve energie en leg u languit in uw zetel, voordat u de andere ruimtes van uw woning onder handen neemt.