Onze samenwerking met Julie van SOODECO - Foto 1 - Alterego Design

Alterego Design werkt voor bepaalde projecten samen met Julie Boeuf, blogger en freelance interieurarchitecte. In dit artikel blikt de 25-jarige inwoonster van Cassis terug op haar parcours en vertelt ze over haar favoriete onderwerp: decoratie! Voor ons opent ze de deuren van haar pas gerenoveerde appartement en onthult ze in foto's en video's haar unieke wereld.

Julie, kun je voor ons je parcours even uit de doeken doen?

Ik heb een vrij klassiek traject gevolgd. Decoratie heeft me altijd al geïnteresseerd. Ik koos er echter voor om aan een handelsschool te gaan studeren om mijn toekomst veilig te stellen. Na mijn studies ben ik naar het buitenland getrokken, voordat ik terugkeerde naar Parijs. Al die jaren volgde ik een deeltijdse opleiding als binnenhuisarchitect.

Wanneer heb je de sprong gewaagd?

Onze samenwerking met Julie van SOODECO - Foto 2 - Alterego Design

Na die opleiding heb ik mijn blog aangemaakt. Enkele maanden later kreeg ik de kans om een huis in te richten in het zuiden van Frankrijk. Het was echt een openbaring, want het was de eerste keer dat ik mijn creativiteit de vrije loop kon laten.

Nadien kreeg ik een contract in Parijs, bij een gerenommeerd ontwerpbureau. Die ervaring gaf me een duidelijk beeld van wat het beroep inhoudt. Een jaar besloot ik om het zelf te proberen.

Wat heeft je overtuigd om de sprong te wagen?

Ik voelde dat het gewoon het juiste moment was. Alle puzzelstukjes pasten in elkaar om aan mijn eigen project te beginnen. Ik ben begonnen met het renoveren van eengezinswoningen voor particulieren, vervolgens kleine stadsflats en zelfs luxe villa's.

Het is ook in die periode dat ik met Alterego Design ben beginnen samenwerken. Ik lees veel over het onderwerp, ik bezoek zoveel mogelijk beurzen, ik spendeer uren online om me te inspireren, ideeën op te doen, te zien wat elders wordt gedaan ... en mijn eigen stijl te creëren. Tegelijkertijd geef ik advies aan mijn volgens om de trends te volgen en een persoonlijk interieur te creëren. Via mijn blog en mijn Instagram-account geef ik ook heel wat DIY-tips.

Wat is de stijl van SOODECO?

Ik voel me over het algemeen aangetrokken tot nobele en karaktervolle materialen. Marmer, hout, glas, katoen ... Daarnaast hou ik van natuurlijke, lichte en sobere tinten. Mijn stijl mag je gerust Boheems noemen, want ik hou van linnen, rotan en marmer, vooral in de badkamer. Door een relatief sober en natuurlijk kleurenpalet te creëren, kun je eenvoudig een contrast maken met een felgekleurde muur of een decoratievoorwerp dat je best regelmatig vervangt. Je kunt je niet voorstellen hoe vaak ik de deur van mijn kantoor al geverfd heb!

Bovendien mag je ook het comfort niet uit het oog verliezen! Dat is voor mij het tweede cruciale criterium. Een woonkamer moet uitnodigen om te ontspannen, een slaapkamer moet gezellig zijn en een bureau moet ergonomisch zijn.

Je bent momenteel een appartement aan het renoveren. Hoe verloopt het?

Supergoed! De werken zijn bijna voorbij. Nu is "voorbij" wel niet het juiste woord als je het over mijn interieur hebt. Ik vind het namelijk leuk om de indeling aan te passen aan de seizoenen en mijn wensen.

Het appartement van 53 m² was vrij oud, al drie jaar onbewoond, en alle muren waren bedekt met verschillende lagen behang! We zijn dan ook volledig vanaf nul begonnen. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om heel wat doe-het-zelffilmpjes te maken.

Hoe heb je de badkamer aangepakt?

Onze samenwerking met Julie van SOODECO - Foto 3 - Alterego Design

Mijn partner en ik wisten precies wat we met de badkamer wouden doen. Wat onze vrienden en familie het meest verraste was de keuze voor zwart marmer op de muur, enkel rond het bad, en wit op de vloer. De combinatie van wit en zwart brengt een soort zuiverheid, en het marmer geeft warmte en elegantie. Zwart marmer heeft, net als wit, een bijna spiegelend effect dat het natuurlijke licht weerkaatst. Echt heel aangenaam. We hoefden alleen maar een grote verlichte spiegel boven de wastafel te hangen en de hele ruimte was op natuurlijke wijze verlicht.

Ik raad je dan ook steeds aan om goed na te denken over de ruimte die je hebt, voordat je aan een project begint. Je puzzelt best met twee of drie stukjes karton op de vloer en controleert de grootte van de meubels vooraleer je alles gaat afbreken. Het mooiste compliment dat ik voor de indeling gekregen heb, is dat mijn zus ze voor haar badkamer gekopieerd heeft!

Hoe heb je de keuken ingericht?

Onze samenwerking met Julie van SOODECO - Foto 4 - Alterego Design

De keuken was een echte uitdaging omdat ze echt heel klein is. Ze is maar 8 m². Ik heb mijn plannen voor een groot werkblad moeten opbergen. Ook hier behoedde het tekenen van de toekomstige meubels op de vloer ons voor de aankoop van te grote meubelen.

Om met het visuele aspect te spelen, hebben we gekozen voor L-vormige keukenmeubelen, die het zicht openen en natuurlijk licht binnenlaten. Het witte marmer van de muur en het werkblad draagt bij aan die mooie en noodzakelijke weerkaatsing. De dampkap en de microgolfoven zijn ingebouwd, de kranen zijn minimalistisch en de huishoudapparaten zijn verborgen achter een eenvoudige deur. Net als in de rest van het appartement ligt er visgraatparket op de vloer, omdat we de Parijse sfeer wilden oproepen.

De ruimte is dan ook een palet van wit, groen, hout en goud. Er is niets dat er echt uitspringt. Het visuele evenwicht maakt het geheel erg licht. Je blik wordt naar het raam geleid en niet onderbroken. Dat zorgt voor perspectief en geeft een illusie van ruimte.

Hoe heb je de slaapkamer gerenoveerd?

Onze samenwerking met Julie van SOODECO - Foto 5 - Alterego Design

Dat was de ruimte met tal van verrassingen. Tussen de kleine afmetingen van de slaapkamer en de patrijspoortdeur naar de badkamer, met uitzicht op het toilet, zagen we niet meteen de drie lagen behang op de muren! Gelukkig toverden de prachtige lichtinval van een dubbel raam in de hoek en de originele plafondlijsten een glimlach op ons gezicht tijdens de werkzaamheden.

Op de grond hebben we onze prachtige parketvloer gelegd. De muren en het plafond hebben we wit geverfd. Qua meubilair kozen we voor een moduleerbare dressing van 1,5 m, rechts van de deur, om het zicht niet te belemmeren. En als kers op de taart zet een hanglamp met ledverlichting de plafondlijsten in de kijker.

Ons bed heeft een stevig hoofdeinde van groene fluweel om een gezellige, vintage en warme sfeer te creëren. Aan weerszijden plaatsen we zwevende nachtkastjes die perfect passen bij de stijl van de kamer, zonder de inrichting te verzwaren. Ook hier flirt het kleurenpalet met wit, groen, goud en hout om de eenheid tussen de ruimtes te bewaren.

En voor de woon- en de eetkamer?

Onze samenwerking met Julie van SOODECO - Foto 6 - Alterego Design

Dat zijn de twee ruimtes die we nog moeten afwerken. Ik ga waarschijnlijk kiezen voor een hoekbank zoals de CANYON LOUNGE van Alterego Design om mijn woonkamer in te richten. Elegant maar ook zeer comfortabel! De hanglamp die ik gekozen heb, lijkt veel op het model RAINY.

Wat de eetkamer betreft, hebben mijn partner en ik een oogje laten vallen op een tafel in de stijl van de SHADOW. De tafel zouden we willen combineren met stoelen met armleuningen zoals deze. Het oorspronkelijke idee was om een bureau in deze eetkamer te integreren. Hier moet ik wel nog even over nadenken ...

We hebben in alle ruimtes en voor alle meubels met dezelfde kleurtinten gewerkt, behalve in de badkamer, om het geheel lichter te maken. Aangezien het appartement niet erg groot is, is het belangrijk elk element zorgvuldig te kiezen en de kleuren vrij neutraal te houden. Dat maakt het eenvoudiger om de inrichting naar je eigen smaak aan te passen door een kader of een plant toe te voegen, de kleur van een deur te veranderen, enz.

Wat mogen we je nog wensen?

Een lang leven voor SOODECO! Na lange tijd op de achtergrond te hebben gewerkt, is mijn zus Charlotte nu officieel bij het bedrijf gekomen. Sinds kort bieden we een opleiding aan om stap voor stap je interieur in te richten. We vinden het leuk om samen te werken en zouden graag een winkel met antieke voorwerpen willen openen, met een adviesbureau voor binnenhuisarchitectuur en decoratietips voor particulieren.