Restaurant - Hoe richt ik mijn rooftop in? (1e deel) - Alterego Design

Heeft uw restaurant een dakterras en wilt u het stijlvol inrichten om optimaal te kunnen genieten van de mooie lente- en zomeravonden? Volg het advies van Jessica van Wambeke, binnenhuisarchitecte bij Alterego Design, om de ruimte smaakvol in te richten en uw klanten terug te laten komen. Tijd voor actie!

O zo chic !

Hoe richt ik mijn rooftop in? - Foto 1 - Alterego Design

Uw restaurant ligt in het midden van de stad en verwelkomt gasten in een chique, ontspannende sfeer. U hebt uw reputatie gebouwd op uw voortreffelijke service en de heerlijke gerechten op uw kaart. Daarnaast heeft uw restaurant een terras met uitzicht over de daken, ver weg van het lawaai van de stad. U wilt het zo inrichten dat het de standing van uw restaurant weerspiegelt.

In dat geval richt Jessica zich eerst tot u: "Een dakterras is uitstekend om een ander publiek dan de vaste restaurantgangers aan te trekken en nieuwe klanten aan u te binden." Terwijl zakenmensen binnen aan een tafel gaan zitten, zullen jonge mensen het zeker kunnen waarderen om op een modern, comfortabel en trendy terras te kunnen gaan zitten. "Door verschillende zones te creëren, ontstaat er bovendien een mooi harmonieus geheel waarin een gezellige sfeer heerst", vertelt Jessica.

Begin met een eetplekje dat u inricht met statafels en barkrukken. "Voor een moderne stijl kunt u kiezen voor de NERO tafelpoten en het PLANO tafelblad van uv- en weerbestendig geperst hars. Deze eenvoudige en tijdloze modellen kunt u perfect gebruiken met onze design en comfortabele LOKI geperforeerde barkrukken met een hoge rugleuning en voetensteun. Plaats er enkele BRELLA zweefparasols bij om schaduw te geven en bescherming tegen de wind te bieden.

Maak vervolgens een loungeruimte met ronde bijzettafels en loungefauteuils. Onze modellen TIKI en SILO zijn steeds een goede keuze. De lounge is de plek voor gasten die even iets willen drinken in goed gezelschap en van het mooie uitzicht op de omgeving willen genieten. "Vergeet niet om de kaart aan te passen en te werken met heerlijke cocktails en wat fingerfood, zoals tapa's."

Voeg een paar groene planten in potten toe om de zones af te bakenen. Werk met kleine oplaadbare lampen in het midden van de tafels om een moderne en design stijl te behouden. Kies in de winter voor kacheltjes in de eetplek en plaids in de loungezone om zo lang mogelijk buiten te kunnen blijven zitten. Veel decoratie is niet nodig want de ster van uw terras is ... het uitzicht! Je wilt dat uitzicht dus behouden door een eenheid in de indeling van je terras te creëren en door de randen vrij te maken.

Waan u in het Zuiden

Hoe richt ik mijn rooftop in? - Foto 2 - Alterego Design

Deze sfeer past perfect bij kleine restaurantjes, bars van microbrouwerijen en restaurants met een zuiderse keuken waarin knoflook en olijfolie de gerechten smaak geven.

Jessica gaat voort: "Bij deze sfeer denk ik aan een dakterras op een gebouw van rode of beige baksteen. U kiest best voor een houten vloer, om binnen de warme en natuurlijke tinten te blijven. Met planten en textiel hoeft u ook niet zuinig te zijn. We zweven tussen de Scandinavische en Japanse stijl, langs de pannendaken van de Middellandse Zee. Het doel: een gevoel van rust en welzijn te creëren."

U kunt bijvoorbeeld beginnen met een op maat gemaakte lange bank die de hele lengte van het terras zou kunnen volgen. Zo creëert u zoveel mogelijk zitplaatsen en een heel gezellige sfeer die uw klanten zal uitnodigen om te gaan zitten. Kies voor stevige kussens voor een goede ondersteuning van de onderrug en afneembare hoezen om het allemaal onderhoudsvriendelijk te houden.

Kies vervolgens voor kleine tafeltjes die u tegen elkaar kunt zetten om grotere groepen te ontvangen. "Onze VOCLUZ modellen zijn uitermate geschikt om op een terras te gebruiken en geven u de mogelijkheid om met vormen te spelen", aldus Jessica. "Vaak wordt er gekozen voor vierkante tafels. Maar door enkele ronde tafeltjes toe te voegen, geeft u een zeker ritme aan uw terras. Visueel is het een echte meerwaarde. U kunt die tafels overigens eenvoudig combineren met een hele reeks stoelen, zoals de PALMA, TORINA, JAMAR en JULIETTE. Al die stoelen zijn stapelbaar en gemaakt zijn van stevige kunststof. Wanneer u voor eenheid op het vlak van tafels kiest, kunt u met verschillende stoelen het allemaal wat leuker maken en toch een harmonieus geheel creëren.

Qua licht kiest u voor gezellige en uitnodigende lichtslingers in het midden van het terras. Net genoeg om voldoende licht te geven zonder uw klanten te verblinden, en om op een heldere dag naar de sterren te kunnen kijken.

En qua decoratie? Om schaduw te creëren en toch in de mediterrane sfeer te blijven, kunt u een of meer schaduwdoeken laten plaatsen. Zorg er wel voor dat u het uitzicht niet belemmert door de doeken voldoende hoog te hangen. Trek naar een kwekerij om een mooie boom in een pot uit te zoeken om in het midden van het terras te zetten. Hebt u weinig ruimte? Maak dan eventueel een plantenmuur die voor wat verkoeling op warme dagen kan zorgen en mooi contrasteert met het kleurenpalet, zonder vloerruimte in te nemen. " Vetplanten, vooral sedums, en grassen en lavendel lenen zich goed om planteneilanden in de stad te maken." Aarzel niet om uw kweker om raad te vragen.

Tea -time !

Hoe richt ik mijn rooftop in? - Foto 3 - Alterego Design

"Voor deze derde en laatste rooftop denk ik aan een restaurant met een gezellige keuken, smeuïge desserts en een ruime keuze aan theesoorten. Het is een zaak waar de klanten overdag komen om te genieten van een zoete lekkernij met een warm drankje, en 's avonds om zich te amuseren met vrienden", zegt Jessica. "Een rooftop met bloemen, kleur en een romantische sfeer maar een minder mooi uitzicht dat verborgen moet worden.

Voor dakterrassen die op de buren uitkijken, is het mogelijk om een patio-achtige ruimte te creëren. Zo kunnen uw gasten genieten van een terras op hoogte en de buitenlucht, zonder last te hebben van een lelijk uitzicht of opdringerige buren. Een pergola is overigens steeds een goede keuze. "Een pergola schept een gezellige sfeer, sluit het uitzicht een beetje af en is perfect om enkele voorwerpen aan op te hangen." Om het uitzicht aan de zijkanten op een elegante manier weg te nemen en uw gasten tegen de tocht te beschermen, kunt u werken met bamboe in een pot . Deze soort wordt hoog en breidt zich snel uit,. Tegelijk ziet ze er licht uit, vooral als de wind door de bladeren waait. Als u er niet veel voor voelt om de planten te onderhouden, kunt u steeds kiezen voor schuttingen of afsluitingen van bamboe.

In de romantisch-kleurige stijl combineren we discrete en traditionele tafels met stoelen van natuurlijke materialen (hout, touw, rotan, riet). De tafel MOUSTIK en de stoelen BASTIA, PANAMA en MOSKITO zijn steeds een goede keuze. Werk het geheel af met kleine bloemstukjes (lavendel, kruiden) en grotere potplanten om privacy te bieden tussen de tafels en de ruimte te verdelen. Pas echter op voor drachtplanten die bestuivers te dicht bij de tafels zouden kunnen brengen ...

"U kunt ook een ontspannend plekje creëren om het hele terras wat extra karakter te geven. Kies voor het sierlijke en SEQUOIA grijze buitentapijt, een of twee BAMBI hangfauteuils, SILO loungefauteuils en een DOTY bijzettafel", stelt Jessica voor. "U kunt de loungeruimte zelfs iets verhogen zodat u vanop elke plek van het terras een uitzicht op de omgeving hebt en een echt VIP-hoekje creëert.

Gebruik tot slot uw pergola om lantaarns, slingers of zelfs discrete luidsprekers op te hangen om passende achtergrondmuziek te spelen.

"De trapsgewijze opbouw betekent dat zoveel mogelijk mensen van het uitzicht kunnen genieten, als bijvoorbeeld maar één kant van het terras open is", zegt Jessica.

Zoals u ziet, verheugt Alterego Design zich nu al op de onvergetelijke momenten op een terras. We wensen alle horecaprofessionals een uitstekend zomerseizoen!