Richt mijn veranda in - Photo 1 - Alterego Design

De mooie dagen zijn weer terug in het land. De zon schijnt feller en je hebt steeds meer zin om naar buiten te gaan. Het is jammer genoeg nog een beetje te vroeg om de barbecue aan te steken en op het terras van een aperitiefje te genieten. Zo erg is dat niet want je hebt een veranda! Pierre Mathely, manager van de Alterego Design-winkel van Coignières (Frankrijk), geeft je enkele tips om je veranda in te richten. Zo kun je optimaal van deze aanvulling op je woning genieten.

Renovatie of nieuwbouw?

De veranda is een ruimte die vaak gebruikt wordt als verbinding tussen de woning en de tuin. In de zomer zetten we de ramen wijd open, heerst er een gezellige drukte, vliegen bladeren en pollen op als de wind waait en stapelen de vingerafdrukken op de ramen zich op. Dat is niet te vermijden, en erg is dat niet. Een veranda is een ruimte waarin geleefd wordt en waar iedereen zich comfortabel voelt. Vaak is het in de zomer bloedheet en in de winter ijskoud. Een veranda kan dan ook al snel onaangenaam worden als er niet goed over het ontwerp is nagedacht.

Pierre legt uit: "Voor de vloer is het duidelijk. Kies voor grote tegels, bijvoorbeeld van steen of Mortex©. Iedereen die de warmte van hout wil combineren met het onderhoudsgemak van steen kan vandaag kiezen voor keramisch parket. Het effect is ronduit verbluffend. In een vierseizoensveranda werk je best met driedubbel glas, vloerverwarming of een houtkacheltje om de dalende temperaturen het hoofd te bieden. Je zult zien dat de sneeuw nog nooit zo leuk was. Een prachtig uitzicht, een vuurtje in de kachel, een ontzettend zachte zetel ..."

Pierre gaat voort: "Tenzij je veranda een cruciale functie (keuken, woonkamer, bureau) heeft, is het handig om de deuren open en dicht te kunnen doen. Zo wordt het in de zomer niet te warm en in de winter niet te koud. Handig om je verwarmingsbudget de kop in te drukken. Wil je er 365 dagen per jaar van kunnen genieten? Laat de bladverliezende bomen bij je veranda mooi groeien zodat ze in de zomer voor schaduw zorgen en de zonnestralen tegenhouden. In de winter profiteer je dan weer van het natuurlijk licht."

Veranda als woonkamer

Richt mijn veranda in - Foto 2 - Alterego Design

"We hebben het hier niet over een woonkamer met een televisie maar over een knusse plek om te ontspannen en te leven", verduidelijkt Pierre. "We nestelen ons in de veranda om een boek te lezen, een kopje thee te drinken, een dutje te doen, met vrienden te praten of met de kinderen te spelen. We zetten volop in op comfort en gezelligheid. Fauteuils, poefjes en een zitbank combineren we met een salontafel. Een zacht tapijt is dan weer handig voor de koudste periodes van het jaar. Denk ook aan enkele plantjes om de overgang tussen het huis en de tuin te creëren.»

Is je woning gemaakt van baksteen of natuursteen? Laat de muur dan gewoon zoals hij is. Hang er een grote klok in industriële of romantische stijl aan, zet enkele boeken op een houten ladder die je uit een schuurtje hebt gehaald, werk met een hanglamp die je kunt dimmen om een gezellige sfeer te creëren en nestel je in je BAMBY hangstoel om even helemaal weg te dromen. Een authentieke en pure stijl. Met al het comfort waar je van droomt.

"Ik wil het graag even over privacy hebben", vertelt Pierre. "Probeer te verhinderen dat je buren of voorbijgangers zomaar in je veranda kunnen bekijken. Laat je haag enkele tientallen centimeters groeien en zet enkele struiken en boompjes in een pot (laurier, citroenboom, rozenstruik, ficus, bamboe). Vergeet niet om ze voor de zomer buiten te zetten en in de winter terug binnen te halen. Je kunt ook werken met een elegante, originele en frisse plantenmuur. Jaloezieën of meer of minder verduisterende gordijnen zijn ook een goed keuze. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan door voor melkglas en raamstickers te kiezen.»

Veranda als keuken

Het is een gewaagde gok om de keuken in de veranda in te richten. Het resultaat is ultra design, verandert je interieur en laat je het hele jaar door van je buitenruimte genieten. Houd wel rekening met de kosten. De uitdaging is best wel groot omdat je enkel tegen de muren meubels kunt zetten. Vergeet ook niet om een watertoevoer en -afvoer te voorzien en om het fornuis aan te sluiten op het gas- of elektriciteitsnet. Een hangende dampkap is ook een must om geurtjes en damp af te zuigen. Die damp zorgt immers voor condens op de ramen.

Pierre gaat voort: "Open, minimalistische en functionele Amerikaanse keukens zijn helemaal in de mode. Deze stijl past uitstekend in een veranda, als je voldoende ruimte hebt. Bovendien is de veranda ook een uitstekende plek om kruiden te laten groeien. Een kookeiland in het midden is een uitstekende keuze. Werk met een houten blad om het eiland langer te maken en originele en comfortabele krukjes om voor een persoonlijke toets te zorgen. Kies voor lage meubels om het uitzicht niet te belemmeren. Om het gebrek aan plaats en opbergruimte tegen te gaan, werk je beter met een bijkeuken of een achterkeuken om voedingsmiddelen te bewaren.»

Qua decoratie kiezen we voor soberheid en eenvoud. De volle muur kun je perfect gebruiken voor je kasten en huishoudtoestellen. Een schitterende lamp trekt dan weer alle aandacht als de avond valt. Ze zorgt voor een mooi lichtspel door het contrast met het glaswerk. Om volledig de transparante kaart te trekken, stelt Alterego Design voor om te werken met meubels van doorschijnende kunststof (barkrukken, stoelen, bijzettafels). Deze meubels zijn discreet, licht en stevig. Op zoek naar de leukste krukjes? Hier vind je onze koopwijzer met allerlei leuke tips.

Veranda als eetkamer

Richt mijn veranda in - Foto 3 - Alterego Design

Als je voor een bijbouw aan je woning kiest, is het ook een uitgelezen kans om plaats te maken voor een ruimte die vaak vergeten wordt: de eetkamer! De Amerikaanse keuken, met zijn design, functionele en knusse kookeiland, valt al jaren erg in de smaak, in die mate zelfs dat de traditionele eetkamer naar de achtergrond verdwenen is. En toch! Feestelijke maaltijden, gezellige momenten met het gezin, speciale avonden en verjaardagsfeestjes zijn nog steeds het leukst aan een grote tafel.

"Om de eetkamer zijn verdiende status terug te geven, kunnen we hem misschien naar de rand van de tuin verplaatsen?", vraagt Pierre zich af. "Als de eetkamer in je veranda aansluit op je woonkamer kunnen we de stijl gewoon doortrekken om één geheel te behouden. Maar je kunt ook voor wat contrast zorgen. Meubelen van vlechtwerk, gesmeed ijzer of licht hout zijt een leuke meerwaarde voor een veranda. Onze tafel MARINA en de stoelen CORDON zijn hier een mooi voorbeeld van. Een gezellige en ontspannende sfeer van een wintertuin. Boheems en romantisch, en toch modern. Kies voor een leuke combinatie van groene planten, stoffen van natuurlijke vezel, enkele kaarsen ... In de lente zet je de meubels op het terras en klaar is Kees! »

Meer traditioneel? Kies dan voor de grote eettafels van massief hout, omringd door comfortabele gevoerde stoelen met armleuningen en een hoge rugleuning. Een mooi kunstwerk van een opkomende kunstenaar aan de muur en een gezellige en efficiënte lamp laten een maaltijd nog beter smaken.

Beetje bij beetje ontwaken we uit onze winterslaap. Geniet van de bloemen die beginnen te bloeien, de struiken met nieuwe knoppen en de vogels die terugkeren uit het zuiden. Profiteer van de eerste zonnestralen en leg je sjaal in de kast. Ontspan je even op een bankje in de zon en uit de wind. Alterego Design begeleidt je elk seizoen opnieuw. Bezoek onze winkel om het over je volgende inrichtingsproject te hebben!