Hoe richt u een wachtzaal in? - Foto 1 - Alterego Design

Hoe kunt u uw wachtzaal gezellig en professioneel inrichten? In dit artikel geeft Jessica van Wambeke, interieurarchitecte en experte bij Alterego Design, u enkele tips om het wachten voor ongeduldige patiënten wat aangenamer te maken. Ze vertelt u hoe u een wachtzaal smaakvol en persoonlijk kunt inrichten, om meteen een goede indruk te maken, elke keer opnieuw!

De algemene regel

"Een wachtzaal", aldus Jessica, "is zoals een visitekaartje. Zie het als een middel om uzelf voor te stellen, een goede eerste indruk te maken en een ontspannende en vertrouwelijke sfeer te creëren." Advocaten, psychologen, tandartsen, osteopaten, KNO-artsen ... Er zijn enkele algemene regels die voor al deze beroepen gelden.

"Voor de patiënt ligt de wachtzaal tussen zijn drukke dagelijkse leven en een belangrijke consultatie. Het moet een plek zijn waar ontspanning, rust en concentratie centraal staan. Artsen kunnen hun wachtzaal gebruiken om zich van de concurrentie te onderscheiden, vertrouwen op te wekken en goed aan een consultatie te beginnen."

Een gezellige wachtzaal

Hoe richt u een wachtzaal in? - Foto 2 - Alterego Design

Een stijl die vooral geschikt is voor naturopaten, osteopaten, acupuncturisten ...

Jessica gaat voort: "Voor holistische beroepen spelen we in op de vijf zintuigen. Ik raad altijd aan om met warme materialen te werken. Ze hebben een leuk cocooning-effect. Bakstenen, hout, enz. Als het kan, kunt u bijvoorbeeld een bakstenen muur behouden. Combineer met enkele houten elementen zoals een bijzettafeltje, wandplankjes, een beeldje ...

Kies voor lederen of stoffen stoelen zoals onze zachte en stabiele NIAGARA stoelen. U legt best geen tapijt op de vloer omdat u kostbare tijd aan het schoonmaken verliest."

"Qua licht kiest u uiteraard best voor zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval. Als dat niet mogelijk is, gaat u voor warm licht dat voor een aangename verlichting zorgt. U kunt ook kiezen voor een hanglamp zoals ons model RAINY. Gebruik gloeilampen voor een unieke en uitgesproken stijl."

Qua decoratie kiest u best voor een voorwerp dat tot nadenken stemt. Een voorwerp dat de aandacht van de patiënt trekt en zijn gedachten de vrije loop laat.

"Ik denk aan een groot zacht en kleurrijk schilderij met in elkaar verstrengelde texturen. Een abstracte voorstelling van het menselijk lichaam. Kortom, een werk dat de aandacht trekt en tot nadenken stemt."

En muziek uiteraard. Mediterende, zachte, rustgevende muziek. Online vindt u tal van verschillende afspeellijsten.

Het kan ook een goed idee zijn om een diffuser met etherische oliën te gebruiken. Zo verspreidt u aangename en ontspannende geuren, zowel voor het lichaam als voor de geest. Sommige oliën, zoals sinaasappel, mandarijn en verbena, staan bekend om hun harmoniserende en meditatieve eigenschappen.

Vraag advies aan specialisten om een mengsel op maat en zonder gevaar voor uw patiënten samen te stellen. Zo kunnen uw patiënten in gedachten verzinken en de tijd uit het oog verliezen, of gewoon even alles loslaten, comfortabel geïnstalleerd in deze rustgevende ruimte.

"En waarom kiest u niet voor een waterkoker met wat theezakjes, als het kan uiteraard ... Of een waterkaraf met verfrissend en dorstlessend water met een smaakje. Ik had het in het begin over de vijf zintuigen. Spreek ze allemaal aan! »

Een moderne wachtzaal

Hoe richt u een wachtzaal in? - Foto 3 - Alterego Design

Een stijl die meer geschikt is voor traditionele medische beroepen zoals tandartsen, KNO-artsen, dermatologen, gynaecologen, psychologen, enz.

"We hebben het hier over een meer sobere, moderne, gestroomlijnde, Scandinavische stijl van inrichten." Deze beroepen kenmerken zich door geavanceerde technologie, unieke vaardigheden en concentratie op elk moment. Die kenmerken kunnen perfect via meubels tot uiting worden gebracht. Ik leg het u even uit.

Jessica legt uit: "Voor een moderne, originele en design sfeer kiezen we voor relatief sobere meubels met een meer flashy decoratievoorwerp. Kies voor een nette en onderhoudsvriendelijke tegelvloer. Een groene plant, uiteraard, of een levensechte kunstplant.

Ga voor onberispelijk witte stoelen, zoals ons model GOUJA, of kom origineler uit de hoek met ons model SOFY. De muren in een witte of grijze kleur. Een licht bijzettafeltje van hout of glas. Dat is de basis." Ontdek hoe u uw salontafel kunt kiezen door deze link te volgen.

Nu wordt het interessant. "Geef uw patiënten iets te lezen en toon hiermee een deel van uw persoonlijkheid. Kies voor diepgaande lectuur en niet zozeer voor actualiteitsmagazines die snel gedateerd raken. Kies voor boeken over geschiedenis, aardrijkskunde, psychologie, milieu, ...

Neem onderwerpen die uw persoonlijkheid weerspiegelen en uw patiënten kunnen interesseren. Mogelijk verdiepen ze zich in een van de boeken in uw wachtzaal en verliezen ze de tijd uit het oog."

Jessica gaat voort: "Qua decoratie stel ik drie mogelijkheden voor. De eerste mogelijkheid: zet op legplankjes enkele voorwerpen die naar uw beroep verwijzen, zoals skeletonderdelen, inspirerende boeken, een antieke bril, decoratieve gebruiksvoorwerpen, enz.De tweede mogelijkheid: hang een groot origineel en kleurrijk schilderij aan een muur als mooi contrast met de sobere meubels. Abstract, figuratief, klassiek, burlesk, ...

Kies voor een schilderij of poster die u leuk vindt en uw persoonlijkheid weerspiegelt. Het is de bedoeling om de ruimte met slechts één element te personaliseren. De derde en laatste mogelijkheid: creëer een mooi geheel met fotokaders en citaten.

Opgelet, maak het niet te kitsch of te persoonlijk. Hang geen vakantiefoto's op. Kies in plaats daarvan voor grote anatomieposters, inspirerende woorden, tijdschriftcovers, foto's van baby's en zwangere vrouwen ... U beslist, afhankelijk van uw beroep.

Kies qua muziek voor ontspannende, lichte rockmuziek waar een groot publiek van houdt.

Een chique en originele wachtzaal

Hoe richt u een wachtzaal in? - Foto 4 - Alterego Design

Een perfecte stijl voor advocaten-, ingenieurs- en architectenbureaus.

De wachtzaal is niet alleen een visitekaartje maar ook een manier om uw bedrijfsimago te versterken. Uw bedrijf bloeit, u hebt de wind in de zeilen, u hebt een goede reputatie? Dat kunt u allemaal laten zien. We kiezen hier voor een heel andere stijl, voor een ruimte waar u klanten, partners en investeerders ontvangt.

"Deze stijl is bijna het tegenovergestelde van de vorige stijlen", vertelt Jessica. "Inderdaad ..." We gaan voor een klassieke, design en lichtjes luxueuze stijl die voor succes en duurzaamheid staat.

"Kies voor een meer exclusieve inrichting met stoelen met armleuningen zoals de ARMADA of de MARTIN. De MERMAID fluwelen loungefauteuils zijn ook een goede keuze. Ze zijn comfortabel, sober en luxueus. Denk ook aan een salontafeltje met thematijdschriften of de krant van de dag. Vergeet wel niet om deze dagelijks te vervangen.

Een hoog tafeltje met aangepaste krukken is een leuk extraatje. Zoals een bar waar gasten aan de ingang van een restaurant wachten, geeft u uw klanten een plek om te brainstormen, een dossier te bekijken, nog snel een document in te vullen, enz. U weet dat tijd kostbaar is. Dat geldt ook voor uw klanten."

"Qua decoratie houdt u het best sober en efficiënt. Grote foto's van uw architectuurprojecten bijvoorbeeld. Of een digitale fotokader die foto's over een bepaald thema laat zien.

En lichte klassieke muziek. Of zelfs helemaal geen muziek. Zo kunnen uw klanten zich concentreren op hun taken, zonder door storende geluiden afgeleid te worden.

Maak, indien mogelijk, een koffiehoekje waar u koffie of thee aanbiedt." Het doel is dat klanten zich goed ontvangen en gewaardeerd voelen, dat ze uw wachtzaal zullen onthouden en dat ze ernaar uitkijken om u weer te zien.

Een kinderhoekje?

Hoe richt u een wachtzaal in? - Foto 5 - Alterego Design

Denk eraan. Ontvangt u kinderen op uw kabinet? Zorg voor een speelse, kleurrijke, vrolijke, ergonomische en veilige speelruimte om de ouders en andere patiënten/klanten in de wachtkamer minder stress te bezorgen. Koop de meest gebruikte voorwerpen uit uw beroep in kinderformaat om kinderen kennis te laten maken met stethoscopen, hamers, speelklei enz. die u later met hen zult gebruiken. Al spelenderwijs maakt u alles wat toegankelijker.

Toegang voor PBM

Een laatste, niet te onderschatten element, is de toegang voor personen met beperkte mobiliteit in al uw faciliteiten. Zo toont u uw respect en laat u zien dat u aan deze personen gedacht hebt!

Een vraag?

Spring binnen in onze winkel voor advies en decoratie op maat. Alterego ontvangt u met open armen en onze experten zullen u niet op uw honger laten zitten.