Wat is design? - Alterego Design

Wat valt er nu eigenlijk allemaal onder deze brede term? Het Franse woordenboek Larousse omschrijft design als een « discipline die voor harmonie in de omgeving van de mens wil zorgen, via het ontwerp van alledaagse voorwerpen tot de vormgeving van steden ». Het woordenboek Antidote vult aan met: « Een discipline die zowel mooie als functionele industriële voorwerpen wil creëren ». Laten we de volgende woorden onthouden: een zoektocht naar harmonie, esthetiek en alledaagse en functionele voorwerpen. Het begrip omvat dus een heel domein dat zich uitstrekt van het bestuderen van stedelijke plaatsen tot de kleinste dagelijkse voorwerpen, langs onder meer de mode. Een handprothese zal bijvoorbeeld design zijn als ze intelligent beweegt, licht, hygiënisch en discreet is. Het stedelijke design moet echter met verschillende pijlers rekening houden: transparantie in het gebruik, integratie in de omgeving, toegankelijkheid voor iedereen, onderhoudsvriendelijkheid, duurzaamheid, enz. Om het voor onze lezers toch nog wat overzichtelijk te houden, zullen we ons in dit artikel toespitsen op meubilair en interieurdecoratie.

Design meubilair

Voor meubels is de eeuwige vraag hoe je kunt weten of meubilair design is of niet. De grote merken halen allerlei argumenten uit de kast om ons het nieuwe design van het jaar, de laatste technische innovaties en het toppunt van esthetiek voor te stellen. Elke dag opnieuw geven ze goede smaak een nieuwe definitie. Van Italië tot Frankrijk, langs Denemarken en Zweden, ... de trends volgen elkaar in snel tempo op en lijken in geen geval op elkaar.

Leer of stof, synthetisch of natuurlijk, massief of licht, puur of bewerkt, vintage of nieuw, rond of vierkant, een 'low dining'-salontafel of een hoog keukeneiland ... De keuze is eindeloos zodat zelfs kenners en liefhebbers van design meubilair soms door het bos de bomen niet meer zien.

In werkelijkheid is een meubel design als het aan uw persoonlijke behoeften beantwoordt, als het in uw interieur past of als het voor een uniek contrast zorgt. Het maakt niet uit of u houdt van een minimalistische, Scandinavische, natuurlijke, asymmetrische, eenkleurige of bonte stijl. Uw perfecte ladekast bevat misschien zes lades, terwijl die van uw buur al met twee tevreden is. Een statafel is perfect voor drukke ochtenden terwijl een uitschuifbare salontafel liefhebbers van lange, gezellige avonden zal kunnen bekoren.

Design beantwoordt aan uw verwachtingen maar stelt geen eisen.

Wat is designmeubilair? - Foto 1 - Alterego Design

Design voor iedereen

Vervolgens komt al snel de prijs om de hoek kijken. Zowel voor meubels en interieurinrichting, als voor mode en stedelijk design, heeft de vrucht van de verbeelding van grote ontwerpers en de technische ingeniositeit van productiearbeiders een prijs. De exclusiviteit van een product, de beperkte productie en het unieke karakter spelen uiteraard een cruciale rol om iets design of niet te noemen.

Wie heeft er nog niet weggedroomd aan de etalage van een roemrijk merk voor een vintage zetel met een duizelingwekkend prijskaartje of een unieke en ronduit betoverende lamp? Bepaalde producten lijken echte kunstwerken en laten zich bewonderen voor hun uitzonderlijke schoonheid. Sommige design meubels zijn ook nog eens erg handig in gebruik en bijzonder comfortabel.

Gelukkig is het betaalbare design al enkele jaren aan een echte opmars bezig. Enkele merken streven ernaar om design voor de gewone man toegankelijk te maken. Bovendien tillen een fauteuil, een vloerlamp of decoratievoorwerp in een aparte stijl de elegantie van een woonkamer of een bureau naar een hoger niveau. Het is dus niet nodig om uw salon volledig aan te passen als u het echt uniek wilt maken.

Originele decoratie is niet noodzakelijk peperduur.

Design in ons alledaags interieur

Om u onze visie over design in de praktijk te tonen, zijn we op bezoek gegaan bij drie personen: Anne-Marie, die haar volledige interieur een nieuwe facelift wil geven, zonder de oude meubels van haar familie weg te doen; Tamara, die aan haar eerste job begint en haar studio in het stadscentrum elegant en efficiënt wil inrichten; en Tom, een dynamische student uit Namen met een verminderde mobiliteit.

Anne-Marie en haar Luikse kast

Wat is designmeubilair? - Foto 2 - Alterego Design

Anne-Marie, geboren in Visé, wil in de lente voor een frisse wind zorgen ... en dat doet ze via de inrichting van haar huis! Ze is een zakenvrouw die trouw blijft aan haar roots ... Ze is verzot op oude meubels in Luikse stijl die haar woning stijl geven. Ze toont ons een schitterende bijzettafel van mahoniehout in een 18e-eeuwse stijl. Het tafeltje pronkt in de inkomhal, terwijl in haar keuken landelijk en natuurlijk keramiek hand in hand gaat met koperen ketels en houten keukengerei.

Maar Anne-Marie houdt ook van nieuwe, innovatieve en gewaagde dingen! Ze wilt voor een echte frisse wind zorgen en tegen de regels ingaan. Een dure en ingewikkelde verhuizing ziet ze niet zitten. Ze geeft ons alvast een leuke tip! « Ik ga een verrassend geheel creëren met stoelen van transparante kunststof. Ik heb deze elegante, lichtgevende en bijzonder originele ronde stoelen op de kop getikt. » Ze zetten haar salontafel van massief hout en haar mooiste attributen in de kijker.

Een leuke tip overigens want zo kun je oude of antieke meubels moeiteloos verschillende generaties laten overleven. Een voorbeeld: wat is er mooier dan een antieke wieg van vlechtwerk bij moderne, frisse en minimalistische decoratie. Aarzel niet om materialen en stijlen te combineren zodat de verschillende elementen perfect bij elkaar aansluiten, in een tijdloze dialoog.

Wat is designmeubilair? - Foto 3 - Alterego Design

Tamara en haar Andalusisch zomerterras

Wat is designmeubilair? - Foto 4 - Alterego Design

Tamara is een jongvolwassene wiens nieuwe baan haar richting Luik heeft gebracht. Na enkele weken zoeken, vond ze een schitterende studio die ze volledig moest meubileren en inrichten. Er lag haar een dubbele uitdaging te wachten: een relatief kleine ruimte inrichten en een plekje creëren waarin ze zich perfect thuis voelt.

« "Ik was meteen verliefd op deze studio met een houten gebinte! Vanaf het eerste bezoek kon ik me de romantische avondjes bij kaarslicht en in mijn art deco-zetel al voorstellen, net als een aperitiefje met vriendinnen op de hoge barkrukjes in onze inox keuken. En dan zijn er nog mijn groene plantjes onder de dakvensters." »

Tamara toont ons met trots een van haar favoriete plekjes. Op het terras, badend in een licht Belgisch zonnetje, heeft ze drie bijzonder kleurrijke stoelen geplaatst die haar terras opfleuren en echt karakter geven. In een handomdraai heeft de jonge vrouw haar terras een echte persoonlijke toets gegeven. Het is er bijzonder leuk om aan het einde van de dag aan een cocktail te nippen, net als in een Andalusisch hotel aan het strand.

Wat is designmeubilair? - foto 5 - Alterego Design

Tom en zijn ergonomische bureau

Wat is designmeubilair? - Foto 6 - Alterego Design

Deze student uit Namen studeert moderne talen en literatuur. Zijn uitdaging bestond erin om zijn appartement stijlvol, doordacht en pragmatisch in te richten. « Ik ben sportief ingesteld en ondanks mijn rolstoel ben ik erg mobiel. In de buitenwereld is het soms ingewikkeld. Daarom wou ik dat mijn eigen woonplek perfect aan mijn situatie is aangepast.»

Hij opent ons de deur van zijn appartement. We zien meteen hoe Tom zijn s ingenieus heeft ingericht. « Vandaag bestaan er heel wat ergonomische en doordachte voorzieningen die me het dagelijkse leven heel wat eenvoudiger maken. Zoals deze studiebureau met verstelbare hoogte, met discrete poten aan de zijkanten. Of deze lange dressing die ervoor zorgt dat ik zo weinig mogelijk moet buigen en strekken. »

We stellen vast dat esthetisch design en het praktische aspect perfect op elkaar zijn afgestemd. Het interieur is modern, functioneel en gezellig. Op basis van enkele, zorgvuldig gekozen elementen heeft Tom een ruimte ingericht die hem perfect weerspiegelt, zonder een buitensporig bedrag uit te geven.

Advies nodig?

Wilt u van uw woonkamer of kantoren een harmonieus geheel maken maar hebt u geen tijd om rond te snuisteren, leuke spullen te zoeken, de laatste trends te volgen, te vergelijken of in te richten?

Wilt u zoals Anne-Marie aandacht besteden aan de meubels die u van uw dierbaren geërfd hebt? Hebt u zoals Tamara leuke ideeën maar hebt u te weinig ruimte of is uw budget te beperkt om uw dromen te verwezenlijken? Of hebt u zoals Tom enkele criteria op ergonomisch vlak waar u rekening mee moet houden en de inrichting een stuk moeilijker maken? Of weet u gewoon niet hoe u eraan moet beginnen?

Doe dan beroep op een interieurarchitect. Deze professionals weten perfect hoe ze met kleur, licht, materialen, enz. moeten spelen. Soms volstaat zelfs één goed adresje om een volledig appartement in te richten. Kies een betrouwbare partner die de tijd neemt om met u na te denken en samen te zitten.