Welke salontafel kiest u het best?  - Foto 1 - Alterego Design

Een salontafel is precies wat u nodig hebt om uw woonkamer compleet te maken! Ze is elegant, functioneel, stijlvol, makkelijk te onderhouden, origineel ... Wat wilt u nog meer? Bent u op zoek naar de salontafel van uw dromen? In dit artikel gidst Quentin Docquier, manager van de Alterego Design-winkel in Namen, u door onze catalogus van design salontafels. Hij vertelt u alles wat u moet weten en helpt u om die zeldzame parel te vinden.

Waarvoor wilt u de salontafel gebruiken?

Welke salontafel kiest u het best? - Foto 2 - Alterego Design

« Zoals zo vaak bij het inrichten, begint Quentin, moet u eerst nadenken over de manier waarop u het meubel gaat gebruiken. Dit is het eerste en meteen ook het belangrijkste criterium. Gaat u de salontafel gebruiken voor een drankje met vrienden, of zelfs voor een etentje door de week? Gaat u de tafel gebruiken om samen met uw kinderen een bordspel te spelen? Of gebruikt u de tafel eerder als voetensteun om televisie te kijken? Is het een belangrijk decoratief element of moet het opgaan in de ruimte? Moet u iets kunnen opbergen, al dan niet zichtbaar? Moet u de tafel kunnen verplaatsen of inklappen? Wilt u een nieuwe tafel of een oude tafel nieuw leven inblazen? »

De antwoorden op al deze vragen bepalen namelijk de keuze van het type salontafel. Kies bijvoorbeeld voor een tafel met uitklapbaar blad als u vaak in uw woonkamer eet. Als uw tafel puur decoratief is, kiest u misschien beter voor een originele design tafel . Als u kinderen in huis hebt, gaat u best voor een stevige, gebogen tafel. Zoek mooie smeedijzeren poten om te combineren met een oude herwerkte pallet, als u zin hebt om zelf een tafel in mekaar te zetten. Bijzettafeltjes zijn ook leuk. U kunt ze onder elkaar zetten om ruimte vrij te maken in uw kleine woonkamer. Zoek een tafel met laden, vakken of kleine opbergruimtes als u graag afstandsbedieningen, kruiswoordraadsels, kaarsen, plaids, kussens, onderzetters, enz. wilt opbergen.

« En om zowel handig als functioneel uit de hoek te komen, kunt perfect kiezen voor een originele en decoratieve salontafel in het midden van de ruimte. Perfect om elke tijdschriften en romans op te leggen. U kunt de tafel combineren met één of meer bijzettafels, om een kopje thee op te zetten als u aan het lezen bent», voegt hij eraan toe. Alles is mogelijk! We gaan er graag verder op in.

Welke vorm?

Welke salontafel kiest u het best? - Foto 3 - Alterego Design

Quentin gaat verder: « Houd ook rekening met de ruimte die u hebt. In feite gaat het allemaal om verhoudingen. Een grote tafel voor een grote woonkamer, en een kleinere tafel voor kleinere ruimtes. We raden aan om te kiezen voor een salontafel die even hoog is als uw zetel, met een maximaal verschil van 3 tot 5 cm. U wilt toch niet dat u zich helemaal moet bukken om een aperitiefhapje te kunnen eten. Het is ook belangrijk dat de doorgang tussen de bank en de tafel breed genoeg is om vrij rond de tafel te kunnen bewegen.»

Wat de keuze van de vorm betreft, raadt Quentin het volgende aan: « Het is niet de bedoeling dat de salontafel opvalt in het interieur van de woonkamer, tenzij u kiest voor een gedurfd en alternatief idee. Ze staat in het middelpunt van de ruimte en past perfect bij de meubels die haar omringen. Kies voor een rechthoekige salontafel als u een hoekbank hebt. Wilt u de ruimte tussen twee zetels opvullen en de woonkamer wat extra karakter geven? Geef dan de voorkeur aan een vierkante salontafel, die robuuster en optisch zwaarder is. Een ronde tafel neemt ook veel plaats in en past bijzonder goed bij tapijten met meer organische vormen, zoals een koeienhuid. Ze is ook zeer geschikt om een harmonieuze overgang te creëren tussen verschillende fauteuils, poefs en zetels. »

Ovalen tafels zijn zacht en elegant. Bijzettafels laten u spelen met vormen. En dan zijn er ook nog de tafels in ruw, massief en natuurlijk hout of in plexiglas, met lichte en gedurfde vormen. De afgeronde hoeken voorkomen dat uw kleine spruit zich pijnlijk kan stoten. Vierkante tafels zorgen er dan weer voor dat uw gasten even ver uit elkaar zitten, met een aperitiefschaal in het midden.

Welk materiaal?

Kijk op van uw scherm en kijk rond. Welke materialen staan er al in uw woonkamer? De keuze die u maakt hangt nauw samen met de sfeer van de ruimte. Scandinavische, bohemien- en tropische stijlen houden van hout. De industriële stijl speelt met ijzer en metaal. De moderne stijl gebruikt kunststof in al zijn vormen en kleuren. De tijdloze klassieke stijl vraagt om marmer gecombineerd met een slank onderstel. Glad beton is ook erg populair omdat het praktisch, stabiel en subtiel is, hoewel het soms een beetje koud is. Glas kan gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende soorten decoratie.

Welke salontafel kiest u het best? - Foto 4 - Alterego Design

Quentin legt uit: « Hout is de veilige keuze. Het is altijd warm en komt voor in Scandinavische, bohemien en natuurlijke interieurs, voornamelijk in lichte, matte en zuivere houtsoorten. Als laminaat is het erg licht en veelzijdig. Ruw hout is robuust, imposant en bijzonder authentiek. Het past goed bij smeedijzer, geverfd metaal, koper en glas, zoals blijkt uit ons MAGIK model. » Het omvormen van oude pallets tot salontafels is een van de populairste manieren om voorwerpen een tweede leven te geven.

Welke salontafel kiest u het best? - Foto 5 - Alterego Design

« Glas, vervolgt hij, wordt gewaardeerd om zijn doorzichtigheid. Het springt niet in het oog en laat een design tapijt, een indrukwekkende sofa, een panoramisch uitzicht, een antieke open haard, enz. nog steeds de show stelen. Het plexiglas heeft dezelfde eigenschappen, met als bijkomend voordeel dat het niet zo gemakkelijk krast of breekt als glas. En het biedt ontelbare mogelijkheden qua vorm. Heel praktisch voor drukke gezinnen die toch de trends willen volgen. »

Originele ideeën

Welke salontafel kiest u het best? - Foto 6 - Alterego Design

Wilt u eens graag tegen de stroom ingaan? Kunnen de vorige voorstellen u niet bekoren? Hebt u nog steeds niet de salontafel van uw dromen gevonden? Hier zijn onze suggesties om u te helpen de juiste match te vinden.

Een set

Creëer een unieke salontafel door met niveaus te spelen. Plaats meerdere SOKLE sets uit onze catalogus naast elkaar, in naturel hout of zwart, om een origineel, organisch en modulair systeem te verkrijgen. Zet een kaars op een hoog gedeelte, een glazen vaas op een laag gedeelte, onderzetters in een hoek, een koperen fles ... Ontvangt u vrienden? Geen probleem. Plaats tafeltjes aan de hoeken van de bank, zodat ze daar veilig hun glas kunnen neerzetten. Dit ontwerp is bijzonder geschikt voor strakke, feng shui en Scandinavische interieurs in een naturel houten uitvoering, en voor moderne, klassieke en monochrome interieurs in een zwarte uitvoering.

Poef

U weet het maar al te goed. Uw salontafel zal vooral dienen als voetensteun. U hebt geen traditionele salontafel nodig, u zoekt comfort. Een leren poef met houten onderstel zal uw leren of stoffen zetel mooi flatteren. Als u een groot dienblad heeft, kunt u er bij gelegenheid een bijzettafeltje van maken.

Zeer lage salontafel

VEet u het liefst in uw nieuwe eetkamer en zelden in uw woonkamer? Kies dan voor een eigentijdse, ultra-design en echt decoratieve salontafel. Een model met een vierkant getint glazen blad, bijvoorbeeld. Een zeer lage salontafel schittert in haar eenvoud. Ze zorgt voor schoonheid en harmonie in de zithoek. Deze tafel is zo laag dat ze eigenlijk nauwelijks opvalt.

De romantische stijl

Heeft u een oude gepatineerde houten sokkeltafel die u wel mooi vindt, maar eigenlijk te veel ruimte in de hal inneemt. U kunt de poten inkorten om er een mooie, romantische en natuurlijke salontafel van te maken. U kunt een supergezellige sfeer creëren door te combineren met twee of drie grote sojawaskaarsen met knisperende lonten, een tapijt met lange haren en bijpassende kussens toe.

Twijfelt u nog? Hebt u nog vragen? Aarzel niet en kom het ons in de winkel vragen. Wij zouden niet willen dat u met uw voeten in de lucht op de bank zit, of met een dienblad in uw hand midden in uw woonkamer!