Hoe gebruikt u de Pantone-kleur van 2022 in huis? - Foto 1 - Alterego Design

Afgelopen december heeft het beroemde Amerikaanse instituut Pantone de kleur van het jaar 2022 bekendgemaakt. Het betreft de tint 'Very Peri', een dynamische tint tussen blauw en rood. In dit artikel toont Sébastien Ory, art director en grafisch ontwerper bij Alterego Design, hoe u deze optimistische, zachte en dynamische kleur in uw interieur kunt integreren.

Euhm, Pantone?

"Het Pantone Color Institute, om precies te zijn", begint Sébastien, "is eigenlijk een beetje de wereldwijde referentie op het vlak van kleur. Al meer dan 20 jaar maakt het instituut elk jaar in december een kleur van het jaar bekend. Die kleur wordt vervolgens door ontwerpers en scheppende kunstenaars over de hele wereld als leidraad gebruikt. Verder biedt het instituut ook kleurenschema's, vooral om kleuren bij elkaar te laten passen."

In 2022 is er gekozen voor een mooie paarstint die richting blauw neigt. De kleur "drukt een levendige, opgewekte kracht uit en een dynamisch karakter dat moedige creativiteit en fantasierijke expressie aanmoedigt", zegt Leatrice Eiseman, uitvoerend directeur van het Pantone Color Institute, op zijn website. Het is een kleur die helemaal voor het moment gecreëerd is, en die uiting geeft aan het gevoel van vernieuwing dat de wereld momenteel doormaakt.

Het 'Very Peri'-blauw, een combinatie van blauw en rood, combineert koele en warme tinten om een vrolijk, dynamisch en teder gevoel te creëren.

Kleurpalet 1: in de woonkamer

Hoe gebruikt u de Pantone-kleur van 2022 in huis? - Foto 2 - Alterego Design

Sébastien zegt: "Als we kijken naar de kleurpaletten die Pantone samenstelt, dan is het Wellspring-palet heel geschikt om in een woonkamer te gebruiken. Met zijn groene tinten en natuurlijke schakeringen is het een vrolijk en verfrissend gamma."

Sébastien gaat voort: "In een moderne of Scandinavische woonkamer waar wit en strakke vormen heersen, kan het leuk zijn om de hoofdmuur Very Peri-blauw te schilderen om de ruimte wat vrolijker te maken." Begin met het creëren van een strakke inrichting, met comfortabele, design loungestoelen, zoals de TRAPEUR of de TICOS. Leg een langpolig tapijt in het midden van de kamer om warmte en gezelligheid toe te voegen. Zorg vervolgens voor wat contrast door de hoofdmuur blauw te schilderen. Kies voor kleur!

Het resultaat is nog beter als u voor een vloer van parket kiest! Verder kan de FOX vlinderstoel van bruin leer dit soort decoratie ook in de verf zetten. Om de kleurenharmonie te respecteren, kunt u een paar groene planten toevoegen, als er in uw woonkamer nog niet genoeg zijn, of kiezen voor een fleurige print.

Zijn verfborstels en -rollen niet echt iets voor u? Houdt u uw muren liever wit? Kies dan eerder voor een plaid om over de fauteuil te leggen, mooie kussens, een boeket bloemen, een vaas of een opstelling met een paar grote kaarsen op een bijzettafeltje.

Kleurpalet 2: in de keuken

Hoe gebruikt u de Pantone-kleur van 2022 in huis? - Foto 3 - Alterego Design

"In de keuken zou ik kiezen voor het Balancing Act-palet", vertelt Sébastien. Het betreft een palet met aanvullende kleuren bestaande uit warme en koude pasteltinten die, zoals de naam aangeeft, een harmonieus evenwicht creëren. Het is een licht en tegelijk rustgevend palet. Natuurlijk, maar levendig. "Het geheel is uitstekend om een keuken in te richten omdat het vrolijk is, zonder te fel op te vallen." Het kleurenpalet is de perfecte aanvulling voor een snelle lunch en een drukke ochtend.

"Keukenkasten in granietgroen, een kleur die goed bij een industriële inrichting past, zijn in dit geval ideaal. Vul aan met een boeket bloeiende seringen en maagdenpalmblauwe theedoeken om de magie compleet te maken", aldus Sébastien.

In een meer functionele of minimalistische stijl, die vaak populair is in de keuken, met een ronde tafel van mdf, zoals ons AMY model, en eenvoudige stoelen, zoals de TEKI, is het heel gemakkelijk om een paar accenten van die natuurlijke kleuren van gedroogd mos, roos en klei te integreren. Kaders aan de muur, placemats, een tafelloper, een geverfde muur ... Allemaal perfect om een rustgevend effect te bereiken.

In een vintage keuken met verweerde houten meubelen en een glazen servieskast, kunt u de kleur van het jaar perfect tot zijn recht laten komen op porseleinen servies. Of zelfs maar op enkele koffiekopjes.

Om niet in een Provençaalse stijl te vervallen, met tinten van klei, vlierbes en lavendel, kunt u hier en daar kleurtoetsen toevoegen, toets voor toets, om een persoonlijke maar afgemeten stijl, in de trend van Van Gogh te krijgen.

Kleurpalet 3: in de slaapkamer

Hoe gebruikt u de Pantone-kleur van 2022 in huis? - Foto 4 - Alterego Design

Sébastien gaat voort: "De slaapkamer is zonder twijfel de ruimte waar u het Very Peri-blauw het eenvoudigst kunt integreren. Het is een vrolijke en dynamische kleur die ook zacht en rustgevend is. Ze is dus uitstekend geschikt voor volwassenen, tieners en kinderen."

In de master bedroom, de uwe, gebruikt u het derde kleurpalet van Pantone, The Star of the Show. Ze is tijdloos, verfijnd en ongelofelijk elegant. "Voor een radicale verandering schildert u de muur waartegen het bed staat in maagdenpalmblauw, en kiest u vervolgens textiel van natuurlijke vezels in de tinten die binnen het palet passen." Linnen gordijnen, een antracietkleurig TIESTO hoofdeinde, wolkenwitte katoenen lakens, een grote en comfortabele CLOVER ligstoel, een taupekleurige sprei ... "De klassieke uitstraling zet de elegantie van uw slaapkamer in de verf."

In de kamer van uw tiener komen de woorden 'moedige creativiteit' en 'denkbeeldige expressie' volledig tot hun recht. Kies als basis voor zandekleurige muren, mooi beddengoed en de MOSKITO stoel van rotan. Laat de creativiteit van uw tiener vervolgens de vrije loop door middel van fotokaders, een fotomontage, een lichtslinger, kussens, een vintage spiegel ... U zult versteld staan van de plotselinge hoeveelheid energie en enthousiasme die ontstaat!

"Verf in een kinderkamer de hoofdmuur in maagdenpalmblauw, en vermaak u dan met mooie wandlampen in de vorm van een wolk, een maan en sterren." Maak het af met een zacht vloerkleed om uw stappen te dempen als u stiekem uit de kamer probeert te gaan, een CANUL hanglamp van rotan die mooie schaduwen werpt op het plafond, en een paar decoratieve accessoires om de creativiteit en, laten we eerlijk zijn, het dagdromen in uw kleine wonder te stimuleren.

Kleurpalet 4: voor de durvers

Hoe gebruikt u de Pantone-kleur van 2022 in huis? - Foto 5 - Alterego Design

"Het laatste kleurpalet, en niet het minste, heet Amusements. Het palet heeft zijn naam niet gestolen. Het is vrolijk, fatasierijk, zorgeloos en spontaan, bijna ondeugend. Er is oranje, roze, geel en fuchsia," zegt Sébastien.

Er is geen betere plaats voor dit palet dan ... uw atelier! Haal uw artistieke ziel naar boven door met de verschillende kleuren te jongleren, ze te combineren en naast elkaar te gebruiken in de vier hoeken van de kamer. Maak vooral plezier, want dat is de sleutel tot een geslaagde binnenhuisinrichting.

U kunt het palet ook gebruiken om uw wasruimte op te fleuren. Als u onze tips (die vindt u hier) nog niet gevolgd hebt, kunt u dit kleurenvoorbeeld gebruiken om deze vaak vergeten maar belangrijke ruimte op te fleuren.

Kleuren zijn een essentiële vorm van communicatie, zoals de website van het Amerikaanse Instituut aangeeft. Ze stellen ons in staat bepaalde emoties uit te drukken en een universele boodschap over te brengen. Ervaar het zelf door uw gasten enthousiast te zien worden over uw nieuwe binnenhuisinrichting, en door die welkome rust te voelen telkens wanneer u door de deur loopt.